Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste tender voor buurt naast het Amsterdamse Bajeskwartier uitgezet

Image

De gemeente Amsterdam heeft de eerste tender voor de nieuwe buurt Weespertrekvaart Midden in stadsdeel Oost opengesteld. Er wordt een marktpartij gezocht voor de bouw van een groot aantal sociale en middeldure huurwoningen en koopwoningen (in totaal 14.233 m2) op kavel 2 en 3. Het niet-woonprogramma bestaat uit 6.365 m2 werken en voorzieningen. Het is de strook waar voorheen de rode containerwoningen van De Key stonden.

Stedenbouwkundige Ellen Monchen spreekt van de ontwikkeling van een meer informele wijk. Voor de plint geldt een voorgeschreven hoogte van acht meter. “Wij denken op die manier allerlei bedrijven naar het gebied te kunnen halen.” Een ander bijzonder element is volgens haar de realisatie van groene gevels en daken. Verder moet de toekomstige bebouwing naadloos aansluiten op de omliggende omgeving; met enerzijds de het water van de Weespertrekvaart en anderzijds het stedelijke Bajeskwartier.
De Weespertrekvaartbuurt ligt in de luwte van het Amstelkwartier en grenst aan het in ontwikkeling zijnde Bajeskwartier. In totaal komen er ongeveer 3.100 woningen.

De procedure bestaat uit twee rondes. In de voorselectie worden maximaal vier partijen gekozen, die doorgaan naar de definitieve selectie. Er wordt geselecteerd op programma, ruimtelijke kwaliteit, duurzaamheid, natuur-inclusief en optiebieding.