Eerste huurders trekken in het Cruquiusgebied

18.12.2017
Image

De eerste huurders hebben de sleutel in ontvangst genomen van hun nieuwe appartement in het Cruquiusgebied. Gebiedsontwikkelaar en belegger Amvest heeft de eerste 58 appartementen opgeleverd. Binnenkort volgen er nog eens zestig. In totaal realiseert Amvest circa 1.500 huur- en koopappartementen in dit gebied, plus ruimte voor allerlei bedrijvigheid.

‘Ik wens u veel geluk en hoop dat u ontzettend gaat genieten van uw woning en van deze plek.’ Met deze woorden overhandigde Thijs Reuten, stadsdeelbestuurder in Amsterdam Oost, de sleutels aan Joke Gouw. Zij is de eerste nieuwe huurder. Gouw: ‘Ik wilde dolgraag aan het water wonen, maar had er niet op gerekend dat ik hier een kans zou maken.'

De twee opgeleverde appartementengebouwen zijn het eerste tastbare resultaat van de transformatie van het verouderde bedrijventerrein. Afwijkend van de reguliere gebiedsontwikkeling in Amsterdam, heeft de gemeente ditmaal niet zelf een stedenbouwkundig plan gemaakt, maar het initiatief en de verantwoordelijkheid aan de ontwikkelaars gelaten. Alleen de randvoorwaarden zijn vastgelegd in een zogenaamde spelregelkaart. Stadsdeelbestuurder Thijs Reuten is zeer tevreden over de uitkomst: ‘Dit niveau is voor ons de standaard richting andere ontwikkelaars in dit gebied.’ Amvest is niet de enige maar wel de grootste ontwikkelaar in het gebied.
Cruquius is het laatste onontgonnen eiland in het Oostelijk havengebied van Amsterdam. Het verouderde bedrijventerrein transformeert tot een multifunctioneel stedelijk gebied aan het water met relatief veel groen. De moderne architectuur wordt afgewisseld met gerestaureerde historische gebouwen. Deze laatste krijgen een horeca- en winkelbestemming.
Zie www.cruquius.nl.