Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste 88 bewoners van Startblok Elzenhagen krijgen hun sleutel

Image
De eerste twee woongebouwen van Startblok Elzenhagen in Amsterdam Noord zijn klaar. De eerste 88 bewoners kregen vandaag hun sleutel. Andere woonblokken zijn in aanbouw waardoor binnenkort 540 jongeren, waarvan de helft statushouders, op deze tijdelijke locatie zijn gehuisvest. Startblok Elzenhagen is ontwikkeld door Eigen Haard en De Key. Het concept van de gemengde huisvesting is eerder met succes beproefd in StartBlok Riekerhaven.
 
Startblok Riekerhaven, een project van De Key opende in juli 2016. Het concept van community-vorming, met zogeheten 'gangmakers',  een grote vorm van zelfbeheer en één professionele sociaal beheerder heeft zich inmiddels bewezen. Het project heeft een eervolle
vermelding ontvangen van World Habitat en UN-Habitat (Verenigde Naties). Dat is een jaarlijkse prijs voor de meest innovatieve
woonprojecten ter wereld. 
De woningen van Startblok Elzenhagen zijn een stuk luxer dan in Riekerhaven. De woningen zijn 20 m2 (voor €398) of 25 m2 (voor €485) met eigen keuken keuken en een badkamer. Per gang is er een gemeenschappelijke ruimte. Op het terrein komt ook ook nog een grote gemeenschappelijke ruimte.  
Het concept is er op gericht dat de jongeren samen een community vormen. Door kennis- en levenservaring uit te wisselen en een netwerk op te bouwen, werken zij aan een goede start en hun toekomst in Amsterdam. Direct vandaag startte al een 'burenproject': ze maken kennis met elkaar en laten aan elkaar weten welke vragen zij hebben of waar zij anderen mee kunnen helpen. Elke gang heeft een gangmaker die de taak heeft om elkaar te stimuleren om mee te doen. De gangmaker zorgt ervoor dat iedereen uiteindelijk wordt gekoppeld aan een goede buur (vergelijkbaar met een maatje).
 
foto boven: Erna Berends (stadsdeel Noord), Lidy van der Schaft (De Key) en Bert Halm (Eigen Haard) reiken de eerste sleutels uit.

Het complex wordt gebouwd door aannemer Jan Snel, die eerder in Amsterdam het studentencomplex Ravel Residence op de Zuidas realiseerde. De gestapelde kant-en-klare units blijven tien jaar staan en zijn daarna herbruikbaar. Tegen de gevels zijn lichte houten latten geplaatst, het resultaat van een suggestie van buurtbewoners. De aannemer is mede gekozen vanwege zijn uiterst duurzame concept, met onder andere driedubbelglas en WKO-verwarming, aldus projectleider Jeroen Rademaker van De Key.
Er is nog een gelijkenis met Startblok Riekerhaven: de gemeente heeft de publieke infrastructuur nog lang niet klaar.