Duurzaam collectief woongebouw op Centrumeiland Amsterdam

29.11.2018
Image

Wooncoöperatie De Warren realiseert op het nieuwe Centrumeiland van IJburg een ‘ultra-collectief’ woongebouw met een grote focus op duurzaamheid. Het betreft 36 wooneenheden voor sociale en middeldure huur, waarbij de wooncoöperatie opdrachtgever is en het beheer zal verzorgen.

Architectenbureau Natrufied Architecture heeft voor de uitwerking van bouwplan vier workshops gehouden met een groot deel van de zestig toekomstige bewoners. Doel is zowel circulair, als klimaatneutraal te bouwen. Bovendien moet een gebouw ontstaan dat niet alleen de mens, maar ook plant en dier een plek geeft in de stad. Bij de bouw worden zo veel mogelijk duurzame en hernieuwbare materialen gebruikt. Daarbij wordt specifiek gezocht naar herbruikbare gebouwonderdelen als ramen, deuren en vloeren.

De Warren wordt volgens de initiatiefnemers een “living lab” voor nieuwe vormen van co-housing, vergaande natuurinclusiviteit en innovatieve duurzaamheid. Naast de wooneenheden wordt er ruim 800 m2 aan collectieve voorzieningen gebouwd, zoals een theater, yoga- en workshopruimte, collectieve werkplaats en werkruimtes, vergaderplekken, stilteruimte, speelkamer en een muziekstudio. De Warren is de winnaar van de eerste tender voor wooncoöperaties die de gemeente Amsterdam heeft uitgezet.