Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Nieuwbouwmarkt trekt wat aan

In Amsterdam zijn dit jaar tot en met augustus al zo'n 2700 woningen in aanbouw genomen. Ook de afzet van nieuwbouwwoningen is het eerste halfjaar van 2014 flink gestegen in vergelijking met vorig jaar. Dat komt vooral door de oplevering van 800 markthuurwoningen (vorig jaar 515 in hele jaar). Ook de afzet van nieuwbouw koopwoningen vertoont enig teken van herstel. Vorig jaar werden er 1173 verkocht, terwijl dit eerste halfjaar ten minste 650 nieuwbouwwoningen van de hand gingen (exclusief eventuele verkoop van collectieve kavels).

 

Aanbod marktwoningen in Amsterdam

In 2013 liet de afzet van reguliere nieuwbouw koopwoningen nog geen enkel herstel zien. Er werden in Amsterdam 816 van deze woningen verkocht tegenover 819 in 2012. De totale afzet van nieuwbouw marktwoningen daalde van 1895 naar 1.688 woningen. Dit is het totaal van koopwoningen, kavels, starterswoningen en marktsector huurwoningen. Het langjarig gemiddelde ligt op ruim 2000 woningen.

 

Aanbod reguliere nieuwbouw binnen de ring
 
Het aanbod bestond uit 1924 reguliere nieuwbouw koopwoningen, 382 ‘bouwnummers’ uitgegeven als kavel (zowel individueel als collectief) en 181 appartementen in te transformeren/getransformeerde bedrijfsruimten. Onderdeel van het totaalaanbod was een restant van 778 onverkochte woningen uit eerdere jaren. Eind december 2013 waren er nog 751 woningen onverkocht.

 

Aanbod reguliere nieuwbouw buiten de ring

Van het totaalaanbod van zo'n 2400 woningen werd 69 procent verkocht. Dit afzetpercentage is gelijk aan dat van 2012. Vooral in stadsdeel Noord liep de verkoop goed: 91 procent verkocht. De beste afzetresultaten van de reguliere nieuwbouw buiten de Ring bevinden zich in de prijsklasse van twee tot drie ton.
Zowel binnen de Ring als daarbuiten zijn er goedkopere nieuwbouwwoningen aangeboden dan de jaren ervoor. Maar binnen de Ring kost zo'n 60 procent van het aanbod nog altijd meer dan drie ton, afgezien van de starterswoningen zoals de studio's in het GAK-gebouw.  

 

Aanbod in beide grafieken exclusief kavels en starterswoningen


De trend in de nieuwbouw is meer kavels, meer markthuur en meer starterswoningen. Grote projecten met starterswoningen zijn Villa Mokum (Oost, Amstelkwartier) en De Studio (West, GAK-gebouw). Hoewel het aanbod aan nieuwe starterswoningen wat lager uitviel dan in 2012, verwacht het Ontwikkelingsbedrijf van de gemeente Amsterdam in 2014 weer een toename. Maar: "Het reguliere aanbod blijft vooralsnog laag en vertoont nog geen herstel."

 

Bron: alle cijfers zijn afkomstig van het W-Team, Ontwikkelingsbedrijf gemeente Amsterdam. Met name uit: Rapportage Aanbod & Afzet 2013

Fred van der Molen