Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Tweede verdieping
Goedkoper bouwen: 3 voorbeelden

Dit zijn voorbeelden bij het artikel: Goedkoper bouwen. Elders kan het. Vanaf 820 euro per m2

Budgetwoning van Plegt-Vos

Budgetwoning: 57.500 euro of ruim 820 euro per m2 exclusief grond. Inclusief sanitair/tegelwerk/vloerverwarming op beide verdiepingen. Oppervlak 70 m2

Het lijkt onmogelijk: voor 57.000 euro een volwaardige rijtjeswoning. Volgens de ontwikkelende bouwer Plegt-Vos - bekend van de Spinozacampus in Amsterdam Zuidoost - kan het. Het bedrijf gaat daarvoor helemaal terug naar de basis, alle luxe eruit. Door gebruik te maken van vaste partners en digitale hulpmiddelen als het Bouw Informatie Model (BIM) ontstaat binnen acht weken een tweelaags woning van 70 vierkante meter met plat dak. Wie extra wensen heeft, zoals een puntdak of een uit- of opbouw, betaalt een toeslag.
Volgens dezelfde principes heeft Plegt-Vos ook een energieneutrale woning ontworpen onder de 70.000 euro. Alle benodigde elektriciteit voor woning én apparatuur wordt opgewekt via zonnepanelen. Met een variant op deze woning is het bedrijf doorgedrongen tot de finale van twee prijsvragen voor vernieuwende ‘energienotaloze’ huurwoningen (niaNesto en ‘de Voorsprong’). Geen van deze drie varianten is al ergens gebouwd.
 

Wegawoning van BELIN

Wegawoning: 119.000 euro of ruim 1100 euro per m2 exclusief grond. Inclusief sanitair/tegelwerk/keuken/stucwerk. Oppervlak 107 m2.

Zet twee rijen drive-in woningen met de ruggen tegen elkaar en de Wegawoning is geboren. Vastgoedontwikkelaar BELIN ziet het als een slimme manier om starters aan een eigen woning te helpen. De winst zit in het schrappen van de achtertuin. Dat scheelt 30 procent grondbeslag. Door de inpandige garage is er op eigen terrein toch nog ruimte voor twee auto’s. Dankzij de gesloten achtergevel kan de woning veel efficiënter worden ingericht.
Ook de stichtingskosten zijn lager doordat de achterkant niet hoeft te worden afgewerkt. Dat scheelt volgens de bedenkers al snel 5 tot 7 procent. Bovendien is het concept zo gedetailleerd uitgewerkt, dat bij herhaling al snel een besparing van enkele duizenden euro’s kan worden behaald. In de Wijchense nieuwbouwwijk Lambrasse staan inmiddels 184 Wegawoningen, waarvan een deel in enkele rij wordt gebruikt als geluidscherm tegen de achtergelegen snelweg.
 

Aankleedhuis van Ymere/Dura Vermeer

Aankleedhuis: ongeveer 140.000 euro of 1230 euro per m2 exclusief grondkosten. Inclusief sanitair/tegelwerk/vloerverwarming op b.g. en driedubbelglas + extra isolatie. Oppervlak 114 m2.

De eerste ‘aankleedwoningen’ in Nobelhorst - een nieuwe wijk in Almere - gingen eind september in de verkoop. Volgens Ymere is de belangstelling voor de rijtjeswoningen groot. De basiswoning bestaat uit een eengezinswoning van drie verdiepingen die is voorzien van extra isolatie, driedubbelglas en vloerverwarming op de begane grond. Wie een garage, uitbouw of dakkapel wil, betaalt extra. Een koper kan er ook voor kiezen een woning uit te kleden tot op casconiveau en meer zelf te klussen. In beide gevallen moet er nog een keuken worden aangeschaft.
De initiatiefnemers menen een scherpe prijs te kunnen halen door te werken volgens de regels van ketenintegratie. Bovendien is de aankleedwoning gebaseerd op het PCS-woonconcept van Dura Vermeer. Omdat dit op allerlei locaties kan worden ingezet, zijn de ontwikkel- en bouwkosten van ieder afzonderlijk project relatief laag.
 

 

Jaco Boer