Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
De nieuwe ontwikkelaars
Nieuwe ontwikkelaars: zes vragen aan Dirk Harmens van Aqua Vastgoed
"Geld is nooit het probleem"

 

De nieuwe ontwikkelaars
In de ruimtelijke ontwikkeling van de stad doen nieuwe partijen hun intrede. NUL20 vraagt een aantal nieuwkomers naar hun plan voor Amsterdam. In de tweede aflevering Dirk Harmens (43), oprichter van Aqua Vastgoed. Vier jaar geleden is hij het nieuwe ontwikkelbedrijf samen met Van Wijnen  begonnen. Daarvoor was hij acht jaar directeur van Delta Forte. Doel is om in samenspraak met corporaties, beleggers, gemeenten, ontwikkelaars en consumenten vastgoed te ontwikkelen en te bouwen.

Wat willen jullie aanbieden?
“Jonge mensen kunnen niet meer zo makkelijk kopen. Of willen niet meer kopen,  maar ze  verlangen wel naar een aantrekkelijke woning in de stad. Bij een jongere generatie - niet zelden tweeverdieners – groeit de vraag naar middeldure huurwoningen. Zeker in een stad als Amsterdam. Ik ben ervan overtuigd dat die trend zich ook in de toekomst zal doorzetten. Sinds het uitbreken van de crisis zijn op nogal wat locaties de bouwactiviteiten tot stilstand gekomen. Wij proberen de bouw weer op gang te brengen door die locaties te verwerven en partijen bij elkaar te brengen die de stad beter en mooier willen maken. Het hoort helemaal bij deze tijd om participaties te maken.”
 
Aqua Vastgoed beperkt zich tot de stadsgrenzen?
”Niet per se, maar onze eerste projecten bevinden zich in Amsterdam. In Middengebied Overtoomse Veld hebben we een oud project van Far West overgenomen. Daar bouwen we in meerdere fases 77 sociale huurwoningen voor Eigen Haard, 19 koopwoningen en 185 middeldure huurwoningen. De vrije sector woningen worden afgenomen door drie verschillende partijen: Eigen Haard, ASR Vermogensbeheer en Syntrus Achmea. En op een moeilijke locatie aan de Bilderdijkkade  in Amsterdam-West realiseren we in samenspraak met Van Wijnen (49 koopwoningen), belegger Altera Vastgoed (69 vrije sector huurwoningen) en de Alliantie (53 sociale huurwoningen) De Hallen Zuid. Aansluitend zullen we ook aan de noordkant van het complex koop- en huurwoningen bouwen.”  
 
 Waar komt het geld vandaan?
“Geld is eigenlijk nooit het probleem, zeg ik een beetje bruut. Pensioenfondsen krijgen elke dag premiegeld binnen. De kunst zit in het managen van het beschikbare geld. Als de gemeente te veel voor de grond vraagt, de aannemer niet scherp begroot en de architect geen passend ontwerp aandraagt, dan lukt het niet. In de toekomst zou ik graag met particuliere en buitenlandse beleggers in de nieuwbouw aan de slag gaan. Deze doelgroep investeert op dit moment relatief weinig in nieuwe woningen, maar heeft wel belangstelling voor Amsterdam en omgeving.”
 
Wat voor soort woningen moeten er gebouwd?
“Betaalbare huurwoningen. Een driekamerwoning van circa 75 vierkante meter is een prima product; binnen de Ring kan het nog wel wat kleiner. In het verleden was de drang groot om ruimere woningen te maken, maar dan worden ze te duur. De vraag gaat tot zo’n 1000 euro in de maand. En voor dat geld wil de consument een goede plattegrond en een aantrekkelijke buitenruimte. Beleggers eisen dus ook van ons minimaal acht vierkante meter buitenruimte. De tijd van de inpandige loggia’s is echt voorbij.”  
 
Hoe verloopt de samenwerking met de gemeente?

“Constructief. Amsterdam rekent zeker de laatste twee jaar normale grondprijzen. En als een ontwikkelaar duidelijk zegt: ‘ik ga beginnen’, dan zijn de teams van mannen als Co Stor en Igor Roovers bereid creatief mee te denken.”

Bert Pots