Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Redactioneel

AMA

De AMA – Amsterdam Metropolitan Area – heeft nog een lange weg te gaan. De burgemeesters van Almere en Haarlem willen zich op handelsmissie in China dan wel in een I AMsterdam-shirt hullen, maar terug in de polder blijken de gemeentegrenzen een keiharde politieke, emotionele en economische realiteit. Dat bleek maar weer eens toen VNU Media bekendmaakte te verhuizen van Haarlem naar Amsterdam-Noord. Volgens de burgemeester van Haarlem is VNU weggekocht door het stadsdeel. “Dit zet de verhoudingen in de regio onder druk”, laat hij in Het Parool optekenen. Hij wil zelfs laten onderzoeken of er sprake is van “oneigenlijke staatssteun”.
Iedereen staat weer met beide benen op de grond. De stadsprovincie kwam er nooit en ook de AMA zal tot in lengte van jaren een ingewikkeld overlegvehikel blijven – een soort Europese Unie in het miniatuur. Misschien in dat verband een goed idee als de betrokken politici kennis nemen van de publicatie ‘Grond, Geld en Gebiedsontwikkeling’ van Leonie Janssen van de Universiteit van Amsterdam. Daarin wordt het beleidsinstrument van ‘verhandelbare ontwikkelingsrechten’ uitgewerkt dat wellicht ook tot samenwerking in AMA-verband kan inspireren: een systeem waarin gemeenten kunnen profiteren van de groei van buurgemeenten. Zoiets als een Europese subsidie aan boeren die hun grond braak laten liggen om overproductie tegen te gaan.
Ondertussen ontwikkelt de woningmarkt zich steeds meer tot een regionale markt. Voor huizenkopers zijn gemeentegrenzen nauwelijks een barrière, en ook de sociale huurwoningenmarkt is dankzij het regionale woningaanbodsysteem WoningNet - afgezien van wat hinderlijke vlekjes – behoorlijk regionaal georiënteerd. Met de fusie van Woonmaatschappij en Ymere is er bovendien een woningcorporatie ontstaan die bijna de hele Noordvleugel bestrijkt; met de aanstaande inlijving van de Amstelveense corporatie St. Lodewijk slaat Eigen Haard zijn vleugels uit naar Amstelveen. Er is eigenlijk in dat verband nog een grote horde te nemen: wanneer sluit Almere zich weer aan bij het WoningNet-systeem van de stadsregio Amsterdam?

Fred van der Molen
Hoofdredacteur NUL20
fred@nul20.nl