Overslaan en naar de inhoud gaan

Diemen zoekt marktpartij voor integrale ontwikkeling van gemengde wijk Holland Park West

Image
Diemen daagt marktpartijen uit om op basis van een set randvoorwaarden en ambities in het gebied Holland Park West circa 600 á 700 woningen, een Brede School en de bijbehorende openbare ruimte te ontwikkelen en realiseren. In dit deel van de nieuwbouwwijk Holland Park moet ook sociale woningbouw komen. Het westelijke deel is het parkgegbied op de voormalige kantorenlocatie Bergwijkpark Noord.
 
Holland Park West is één van de laatste grote woningbouwlocaties in Diemen. De gemeente wil de de wijk in één keer uitgeven aan een ontwikkelende partij. Lex Scholten, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling: ‘Ik verwacht dat we met deze manier van aanbesteden, waarbij wij als gemeente alleen de randvoorwaarden en ambities aangeven, de markt kunnen uitdagen om op een creatieve wijze met een beter plan komen dan wij zelf als gemeente kunnen bedenken. Kortom dat Holland Park West een voorbeeldproject wordt voor andere gemeenten’.
De nieuwe wijk moet een gevarieerd woningaanbod gaan bevatten en aantrekkelijk zijn voor gezinnen met kinderen. Naast de te bouwen school moet dat ook terugkomen in voldoende buitenspeelmogelijkheden. De gemeente wil zo snel mogelijk de Brede School, met ruimte voor 700 leerlingen, een kinderdagverblijf en een peuterspeelzaal, realiseren. 
 
Er is een programma voorgeschreven dat bestaat uit 30 procent sociale huur, 24 procent middeldure huur en 46 procent vrije sector (koop en huur). Diemen heeft lang geen sociale huurwoningen gebouwd. Wethouder Scholten maakte eerder bekend dat het nieuwe college ernaar streeft de komende jaren zo'n 3.000 woningen in aanbouw te nemen, waarvan bijna 40 procent moet gaan bestaan uit sociale woningbouw.
De gemeente verwacht voor de zomer van 2019 de aanbesteding af te ronden en een marktpartij te contracteren om de plannen te realiseren. 

Holland Park

Holland Park wordt ontwikkeld op de voormalige kantorenlocatie Bergwijkpark Noord. Tussen 2013 en 2018 is er veel gebeurd. Campus Diemen Zuid is gerealiseerd met huisvesting voor meer dan 1000 studenten. Inmiddels  is langs de Bergwijkdreef de uitbreiding van de Campus met 774 wooneenheden in uitvoering. Ook vordert de bouw van de nieuwe stedelijke woonwijk Holland Park met meer dan 2000 woningen. De eerste wooncomplexen zijn al bewoond, nog meer gebouwen staan in de steigers. Sommige overigens veel langer dan gepland, vanwege het faillieit van de aannemer, Bouwgroep Moonen. Moonen bezat bouwopdrachten voor de blokken 18 en 19 voor kopers en 20 en 21 voor 226 huurappartementen van Bouwfonds IM.
 
Lees ook: Diemen bouwt weer voor lagere inkomens (NUL20, juni 2018, interview met Lex Scholten)