D66 wil klikkende onderhuurder belonen

10.06.15
D66 wil klikkende onderhuurder belonen

D66 Amsterdam stelt een vernieuwende aanpak voor tegen illegale onderhuur. Het wordt tijd voor een rigoureuze oplossing, wat D66-fractievoorzitter Jan Paternotte betreft. Hij stelt voor onderverhuur van corporatiewoningen te bestrijden in samenwerking met de illegale onderhuurders. Als zij hun verhuurder aangeven, mogen ze nog twee jaar in hun woning blijven.
D66 schat dat ruim 20.000 van de 230.000 sociale huurwoningen (inclusief particuliere voorraad) in Amsterdam illegaal wordt onderverhuurd. Paternotte: “Deze woonfraude raakt iedere Amsterdammer. Mensen met een minimum inkomen staan jaren op een wachtlijst. Er wordt over de rug van de samenleving veel winst gemaakt op een sociale voorziening. Dat moet stoppen”.
Veel mensen houden volgens hem een huurwoning aan om illegaal door te verhuren. Om die woonfraude aan te pakken wil D66 samenwerken met de onderhuurders. Reinier van Dantzig, D66-woordvoerder Wonen: “De opzet is simpel. Illegale onderhuurders kunnen zich binnen zes maanden melden. Je mag dan nog maximaal twee jaar in die woning blijven als beloning. De illegale verhuurder raakt zijn woning kwijt en krijgt een flinke boete”. Die kan oplopen tot 12.000 euro.
D66 is ervan overtuigd dat veel Amsterdammers willen meewerken. Van Dantzig: “Uiteindelijk wil je gewoon ergens legaal kunnen wonen. Illegale onderhuurders zijn spookburgers. Je kan je niet op je woonadres inschrijven bij de gemeente. Ook kan je geen diensten aanvragen bij de gemeente, zoals armoedevoorzieningen of een parkeervergunning”.
Voor de bestrijding van woonfraude wordt al 1 miljoen euro extra uitgetrokken door coalitiepartijen D66, SP en VVD. Van Dantzig: “De aanpak van illegale onderhuur vraagt om meer dan geld alleen. Samenwerking om profiteurs op te sporen en een intensieve controle”.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS