Crystal Court wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2010

14.10.2010

Crystal Court wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2010  

Crystal Court

Voor de vierde keer hebben de Amsterdammers hun stem uitgebracht voor het beste woningbouwproject van het afgelopen jaar. Wethouder Maarten van Poelgeest maakte de verrassende winnaar bekend op de beursvloer van de nieuwe woningbeurs 'de grote Amsterdamse Housewarming' in de Theaterfabriek. De prijs ging naar Crystal Court in Buitenveldert, een ontwerp van Tangram Architekten in opdracht van aannemer Hillen & Roosen. 

Crystal Court ligt in Amsterdam Buitenveldert tussen het Gijsbrecht van Aemstelpark en het Gelderlandplein. Het is een luxe wooncomplex met 36 gestapelde villa's van verschillende grootte en vorm en maximale vrije indeelbaarheid. De woningen zijn zo gestapeld dat ze, ondanks een hoge bouwdichtheid, veel open ruimte en doorkijk creëren. Bijzonder is ook de tussenruimte met veel glas, groen en waterpartijen, die een verbinding maakt met het park. Het cedar hout aan de buitenkant en de verspringende vormen maken het gebouw tot een opvallende verschijning in de buurt.
Crystal Court kreeg van de Amsterdammers 19,5% van de stemmen en was daarmee de nummer één van de tien genomineerde nieuwbouwprojecten. Op de tweede plaats eindigde Koningshof - Waterwoningen in Amsterdam Zuidoost met 13% van de stemmen.
De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is een initiatief van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam, Bouwend Amsterdam, Aedes, Vereniging Eigen Huis, Het Parool en AT5. 

HIER een compilatiefilm van AT5 van alle tien geselecteerde projecten

Trefwoorden