Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona of niet, de huizenmarkt geeft geen krimp

Image

De woningprijzen stijgen in Amsterdam minder dan in de rest van Nederland, maar stijgen nog altijd. In de regio Amsterdam bleef de prijsontwikkeling beperkt tot 3,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Er werden in de hoofdstad in het laatste kwartaal van 2020 wel meer woningen aangeboden en meer verkocht. Makelaars doen kortom goede zaken, maar voor kopers blijft het aanbod ondanks het toegenomen aanbod krap.

Het totale woningaanbod in Amsterdam bij NVM-makelaars bedroeg in het vierde kwartaal 2.051 woningen. Dit is 7 procent meer dan een kwartaal eerder en 14 procent meer dan hetzelfde kwartaal in 2019. De potentiële koper heeft overigens nog altijd weinig keuze: gemiddeld uit slechts 2,6 woningen, aldus de krapte-indicator van de MVA. In de stadsdelen Nieuw-West, Noord, Zuidoost en Oost is nog minder keuze.
Er is kortom sprake van enige ontspanning, maar de woningsector blijft een verkopersmarkt: woningen staan nog altijd kort te koop (van 26 naar 28 dagen) en de gemiddelde transactieprijs is in de hoofdstad steeg naar 492.847 euro, ongeveer gelijk aan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De vraagprijzen stegen nog wel in 2020 met zo'n 8 procent; er wordt dus minder overboden. Alleen in de dure stadsdelen Centrum (-6%), Zuid (-5%) en Oost (-3%) daalde de gemiddelde vraagprijs. De grootste stijging zien we in Zuidoost (+19%).

De Amsterdamse makelaarsvereniging MVA rapporteert ook over Groot-Amsterdam, dat is inclusief gemeenten direct ten zuiden van de hoofdstad: Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en de plaats Abcoude (gemeente Ronde Venen). De MVA stelt vast dat in Groot-Amsterdam vooral de transactieprijzen van tussenwoningen (9%) en vrijstaande woningen (7%) stijgen. Voorzitter Jerry Wijnen concludeert dat de woonwensen van mensen door het coronavirus aan het veranderen zijn. "Er is behoefte aan meer ruimte om thuis te kunnen werken en een buitenruimte, zoals een tuin."
De trek de stad uit is overigens al voor corona ingezet. Zie onderstaand artikel dat in het decembernummer van NUL20 verscheen.

Trefwoorden