Overslaan en naar de inhoud gaan

Copekcabana krijgt zelfbeheer over 30 huurwoningen in Van der Pekbuurt Amsterdam-Noord

Image

Wooncoöperatie Copekcabana krijgt het zelfbeheer over dertig huurwoningen van Ymere in de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord. De groep verzorgt zelf het dagelijks onderhoud aan de panden en het onderhoud aan de binnentuin. Ook de toewijzing van de woningen gaat straks via de wooncoöperatie.

Copekcabana bestaat uit een diverse groep van bewoners die met elkaar een wooncoöperatie vormen. Het zijn zowel gezinnen, als 1- en 2 persoonshuishoudens. De bewoners hebben een sterke binding met de Van der Pekbuurt. “De behoefte aan een gemeenschappelijk sociaal woonproject, waarbij zelfbeschikking over de eigen leefomgeving en de verbondenheid met elkaar centraal staan, was de reden Ymere te benaderen met een plan een wooncoöperatie op te richten. Na intensief overleg zijn we tot een vorm gekomen, waarbij onze wooncoöperatie het zelfbeheer van de woningen gaat doen”, zo verklaart initiatiefnemer Bas van Vlaenderen.

De 25 sociale huur en 5 middeldure huurwoningen blijven eigendom van Ymere. Voor het gebruik betaalt Copekcabana een collectieve huur. Voor de sociale huurwoningen zijn regels afgesproken met de gemeente Amsterdam, zodat de toewijzing plaatsvindt binnen de Huisvestingsverordening. Vijf sociale huurwoningen zijn gereserveerd voor huurders uit een specifieke doelgroep, zoals bijvoorbeeld statushouders.

Voorafgaand renoveert Ymere de woningen aan de Oleanderstraat en Annemonstraat. Ook wordt de fundering hersteld. Gezamenlijk met Copekcabana is een renovatieplan uitgewerkt. Copekcabana-bestuurslid Lotte Haase: “Het was onze wens de woningen flexibel te kunnen indelen. Hiermee komen we tegemoet aan de woonwensen van onze leden. Daarnaast worden er aan de achterzijde van de woningen veranda's en trappen geplaatst, zodat alle bewoners directe toegang hebben tot de gemeenschappelijke binnentuin. Die tuin is voor onze coöperatie erg belangrijk; het is de plek waar we elkaar ontmoeten.” Volgens planning worden de woningen in de zomer van 2022 opgeleverd.