Centrada Lelystad: 'Dertig procent nieuwbouw reserveren voor sociale sector'

30.04.2018
Image

De komende vier jaar moet in de gemeente Lelystad opnieuw dertig procent van de nieuwbouw worden gereserveerd voor de bouw van sociale huurwoningen. Dat schrijft woningcorporatie Centrada in een brief aan de onderhandelaars van de aankomende coalitie. "Die nieuwbouwwoningen hebben we hard nodig", aldus directeur-bestuurder Martine Visser.

Volgens Visser stijgt in Lelystad de druk op de sociale huurmarkt. De afgelopen twee jaar is de wachttijd voor een sociale huurwoning opgelopen van gemiddeld vier jaar in 2015 tot zes jaar in 2017. Bij Centrada staan op dit moment 10.000 woningzoekenden ingeschreven. Daarvan reageren 3.000 actief op woningen. Op iedere vrijgekomen woning reageren gemiddeld tweehonderd woningzoekenden. Van de woningzoekenden woont meer dan tachtig procent in Lelystad. "Onze woningmarkt zit in de lift. Dat is goed nieuws voor de stad. Mensen uit Lelystad willen hier graag blijven wonen, maar dan moeten wij wel zorgen voor een passend aanbod. De sociale woningvoorraad wordt echt te krap. Centrada is al aan het bijbouwen, maar het tempo moet de komende jaren omhoog."

Centrada vraagt van de gemeente voldoende bouwlocaties. In de afgelopen bestuursperiode werd ook al dertig procent van de nieuwbouw gereserveerd voor de sociale sector.