CBRE wordt eigenaar van nieuwbouw op kop Cruquiuseiland

20.12.2017
Image

De internationale vastgoedbelegger CBRE wordt eigenaar van de drie woongebouwen die VORM en Porten Development ontwikkelen op de kop van het Cruquiusgebied. Het gaat om 149 appartementen. Het complex komt te staan aan het Amsterdam Rijnkanaal. Over de huurprijzen is nog niets bekend. In de plint van twee gebouwen wordt commerciële ruimte gerealiseerd. Onder de gebouwen komt een parkeergarage.

Voor het middelste blok blijft ruimte voor het voormalige schaftlokaal van de locomotieven-werkplaats van firma Orenstein en Koppel. Dit pandje blijft behouden en krijgt een horecafunctie met terras direct aan het water. Daarnaast komen in het derde blok werk-studio’s van 40 – 80 m2 voor kleine bedrijven, met ieder een eigen voordeur op maaiveld. De architecten zijn Diederik Dam en Maurice van den Berg van Dam & Partners Architecten.

De gebouwen komen aan het eind van het schiereiland in een autoluw gebied. Cruquius is het laatste onontgonnen eiland in het Oostelijk havengebied van Amsterdam. Het verouderde bedrijventerrein transformeert tot een multifunctioneel stedelijk gebied aan het water met relatief veel groen. De moderne architectuur wordt afgewisseld met gerestaureerde historische gebouwen. De Cruquiusweg werd in 1879 aangelegd en is vernoemd naar Nicolaas Samuel Cruquius (1678-1754).