Bouwprojecten steeds vaker vertraagd door bezwaarprocedures

19.04.2022
Image

Burgers stappen steeds vaker naar de Raad van State in een poging bouwplannen te stoppen. Het aantal bouwgerelateerde zaken bij de zogenoemde 'Omgevingskamer' steeg in 2021 naar 2.300, tegenover 1.800 een jaar eerder. De Kamer kan de snelle toename niet aan, wat leidt tot extra vertragingen bij huizenbouw en energieprojecten. Bij complexe aanvragen zoals voor grote windparken heeft de Raad nu al steevast meer dan een jaar nodig om tot een uitspraak te komen.

Het aantal rechtszaken rond bestemmingsplannen en bouwvergunningen bij de hoogste bestuursrechter is de afgelopen drie jaar met 75 procent gestegen, zo meldt Trouw op basis van cijfers van de Raad. Tijdige afhandeling wordt bemoeilijkt door personeelsgebrek bij de Raad. Het zou in de krappe arbeidsmarkt moeilijk zijn de juiste juristen te werven.

In het Trouw-artikel passeren een aantal verklaringen voor de snelle stijging de revue. Behalve dat het land steeds voller wordt, waardoor belangen vaker botsen, noemt de woordvoerder van de Raad ook een technische oorzaak: overheden proberen voorafgaand aan de invoering van de nieuwe omgevingswet per 1 januari 2023 nog extra veel ruimtelijke plannen af te ronden: "Als het aantal besluiten toeneemt, zal ook het aantal bezwaren toenemen", aldus woordvoerder Pieter-Bas Beekman.