Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouwinvest verduurzaamt honderden woningen met warmtepompen

Image

Pensioenbelegger Bouwinvest heeft in Diemen 118 huurwoningen naar label A opgewaardeerd met installatietechnische ingrepen. Ze kregen een hybride verwarmingsinstallatie met een HR-ketel in combinatie met een warmtepomp. Daarnaast worden voor het eind van dit jaar nog eens 438 woningen verduurzaamd.

Volgens woordvoerder Anton de Graaf is de verduurzaming onderdeel van een breder plan om de woningportefeuille van Bouwinvest ‘Paris Proof’ te maken voor 2045. De Graaf zegt dat het gasgebruik voor verwarming naar schatting 50 à 60 procent zal afnemen vanwege de overstap naar een hybride systeem. Bij gebruik van groene stroom zal de CO2-reductie - afhankelijk van het stookgedrag van de bewoners - uitkomen op zo'n 450 kg per jaar per woning.

Bouwinvest investeert gemiddeld tussen de 7.000 en 8.000 euro per woning. Dit in inclusief de vervanging van de ventilatie door een CO2-gestuurd systeem en extra isolatie. De verbeteringen leiden niet tot huurverhoging, terwijl naar verwachting de gemiddelde energielasten per huishouden gaan zakken, aldus De Graaf. "Al is dat zeer afhankelijk van het gedrag van de bewoners".
De warmtepomp wordt in de woning geplaatst in combinatie met een systeem buiten. De extra installatie in de woning is ongeveer net zo groot als een normale cv-ketel. Dat is een van de redenen dat toepassing van warmtepompen in appartementen complexer is. Bouwinvest onderzoekt nog of daar een werkbare oplossing voor is.