Bouw eerste fase project Tugela Amsterdam-Oost

07.10.13
Tugelawegblokken artistimpression M3H architecten
Bouw eerste fase project Tugela Amsterdam-Oost

Ymere begint met de bouw 153 woningen aan de Tugelaweg in de Amsterdamse Tranvaalbuurt. Project Tugela beslaat vijf woongebouwen die begin 20e eeuw voor voornamelijk Joodse handwerklieden zijn gebouwd, naar het ontwerp van de Amsterdamse architect Willem Leliman. Twee blokken zijn begin dit jaar gesloopt. Op die plek verrijzen nu twee nieuwe woongebouwen.
"Kenmerk van de vernieuwing is zorgvuldigheid. We vernieuwen met gevoel voor historie en bestaande kwaliteit," aldus Ymere. In Tugela komt een gevarieerd woningaanbod. Van huur tot koop, van nieuwbouw tot renovatie en van maisonnettes tot artistieke zolderlofts.
In de twee nieuwe complexen komen uiteindelijk 85 sociale huurwoningen, 33 markthuurwoningen, 35 koopwoningen en 85 parkeerplaatsen. Naast de gezamenlijke binnentuinen hebben alle woningen een eigen buitenruimte. Architectenbureau M3H maakte het ontwerp van de woongebouwen. Volgens Ymere sluit de architectuur naadloos aan bij de bebouwing in de omgeving. Atelier NL ontwierp de gevelkunst, gebaseerd op het zo kenmerkende tegeltableau van De Handwerkers Vriendenkring in het timpaan van blok 2. "Zo krijgen huurders en kopers het beste van twee werelden: woongebouwen met een mooie uitstraling en warme sfeer met woningen die alle comfort anno 2014 in zich hebben," aldus de corporatie.

Twee blokken worden niet gesloopt maar ingrijpend gerenoveerd. Deze blokken zijn door Bureau Monumenten en Archeologie aangemerkt als meest behoudenswaardig. Het vijfde blok wordt op termijn volgens de huidige plannen op termijn ook vervangen door nieuwbouw.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS