Bijlmerbajes wordt energieneutrale woonwijk Bajes Kwartier

12.09.2017
Image
update donderdag 14 september 15.00 uur
Het Rijk heeft het terrein van de Bijlmerbajes verkocht aan gebiedsontwikkelaar AM, onderdeel van de BAM groep. Het winnende plan omvat de bouw van ongeveer 1.350 woningen, zowel koop als huur, variërend van betaalbare starterswoningen tot exclusieve huizen en zorgwoningen. Dertig procent wordt sociale huur, een substantieel deel valt in het segment middeldure huur. Vijf gevangenistorens worden gesloopt, één wordt getransformeerd tot ‘groene toren’ met een verticaal park en stadslandbouw. Het ontwerp is van OMA en LOLA Landscape.
 
Het bestaande hoofdgebouw van de gevangenis wordt het design cluster: een plek voor kunstenaars van internationale allure. Verder komen er horeca en een gezondheidscentrum. De nieuwe woonwijk krijgt een stevig stedelijk karakter, maar ook is er veel groen met tuinen, hoven en waterpartijen. Parkeren moet ondergronds, de wijk is verder autoluw. De gemeente ontwikkelt er een school voor voortgezet onderwijs.
 
Alle gebouwen worden volledig energieneutraal. Het grootste deel van de benodigde energie komt van zonnepanelen. Daarnaast komt windenergie uit dakelementen met ingebouwde windturbines. Het organisch afval uit de wijk wordt omgezet in elektriciteit. Warmte in de winter en koeling in de zomer komt via warmtepompen in de gebouwen. Er komen geen aansluitingen op aardgas. Voor wasmachines en afwasapparaten krijgt elk huis een aansluiting met warm water, op temperatuur gebracht met duurzame warmte. Bij het bouwen van de wijk wordt 98 procent van het materiaal uit de gevangenis opnieuw gebruikt.
 
In samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf heeft de  gemeente Amsterdam de uitgangspunten voor de nieuwe wijk opgesteld. Vijf consortia hebben voor de zomer een plan ingediend en een bod uitgebracht. In de beoordeling telde de kwaliteit van de plannen even zwaar mee als de hoogte van de biedingen. Het consortium van AM betaalt ruim 84 miljoen euro voor het terrein. AM ontwikkelt het Bajes Kwartier met AT Capital, Cairn en de ontwerpers OMA en LOLA Landscape. 
 
Dat het plan voor het Bajes kwartier slechts dertig procent sociale woningbouw bevat, heeft te maken met het tijdstip waarop het Rijksvastgoedbedrijf de verkoopprocedure is begonnen. Zo laat wethouder Laurens Ivens van Wonen desgevraagd weten. "Het Rijksvastgoedbedrijf gaat voor de hoogst mogelijke opbrengst. De gemeente mag voorwaarden stellen, maar die eisen mogen niet verder gaan dan wat in ons eigen uitgiftebeleid gebruikelijk is. Toen de procedure begon, was in Amsterdam dertig procent sociale woningbouw nog gebruikelijk. Soms gingen we zelfs akkoord met twintig procent. Dat percentage zien we dus terug in het Bajes Kwartier."
 
Bij volgende verkopen zal het huidige beleid (40 procent sociaal- 40 procent middensegment huur- 20 procent dure huur en koop) wel leidend zijn. "Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt ook nog het Marineterrein. Daar is ons nieuwe beleid wel van toepassing", aldus Ivens.
 
Let op: Bij PakhuisNUL20 op 21 september worden de plannen voor het Bajes Kwartier gepresenteerd. Meld je nu aan.