ASW bestaat 25 jaar

04.10.13
ASW bestaat 25 jaar

Het Amsterdams Steunpunt Wonen vierde op 3 oktober zijn 25-jarig bestaan. Wethouder Freek Ossel bood de jubilaris een geldbedrag aan namens de gemeente en de Amsterdamse woningcorporaties: een check van 10.000 euro, te besteden aan een bijzonder buurtparticipatietraject. Ossel prees de organisatie voor zijn goede balans tussen actievoeren en resultaatgericht werken. "Aan de ene kant is het ASW voor de gemeente vaak een luis in de pels, maar ze helpen ons ook partijen bij elkaar te brengen en ergens uit te komen."

Ossel memoreerde het verleden van het ASW, dat 25 jaar geleden ontstond uit het samengaan van een zevental clubjes die zich alle met huurders- en bewonersbelangen bezighielden. Dat waren groepen als SIKH (jongeren, kraakbeweging), de Woongroepen Vereniging Amsterdam, Obasa, Amsterdams Woonwagenwerk, Vrouwen, Bouwen & Wonen, Vereniging Behoud door Onderhoud (van o.a. de huidige minister voor WWI) en Steunpunt Huisvesting Migranten i.o. Sinds de start wordt het ASW geleid door Eef Meijerman, in de woorden van Ossel iemand met een groot overlevingsinstinct, "en dat bedoel ik als een compliment".

Sinds enkele jaren vormt Meijerman samen met Jacqueline van Loon de directie. In haar openingswoord beschreef ze hoe de werkwijze van het ASW is opgeschoven van belangenvertegenwoordiger naar adviseur: "In de beginjaren was het vooral 'wij samen tegen', de latere periode kenmerkt zich vooral door "wij samen voor". Ze ziet het als opdracht voor de komende periode dat "het 'wij' nog inclusiever wordt". De onderliggende boodschap: dat bewoners een meer gelijkwaardige positie krijgen in de driehoek gemeente, corporaties en huurders.

Het vijfentwintigjarig jubileum werd in stijl gevierd: de borrel werd voorafgegaan door lezingen, workshops en een masterclass 'Coöperaties' door professor Tine de Moor van de Universiteit van Utrecht. De rode draad in het programma: de mogelijkheden en bedreigingen van de doe-het-zelf samenleving.

Zie ook: Profiel Eef Meijerman - Woninghuurder uit overtuiging (Parool 08-10-2013)

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS