ASVA: "gemeente goochelt met cijfers studentenhuisvesting"

25.03.13
Containerwoningen Wenckebachweg blijven voorlopig staan
ASVA: "gemeente goochelt met cijfers studentenhuisvesting"

De ASVA vindt dat Amsterdam een geflatteerd beeld geeft van de productie van studentenhuisvesting. Steen des aanstoots is dat de gemeente de 700 kamers van The Student Hotel meetelt in de vorige week bekendgemaakte voortgangsrapportage. Een hotelkamer, ook niet als die voor een langere periode wordt verhuurd, is geen officiële studentenhuisvesting, aldus de Amsterdamse studentenorganisatie.

Volgens de gemeente ligt men op koers bij het realiseren van haar doelstelling om deze collegeperiode 9000 studentenwoningen toe te voegen. De ASVA zet daar zijn vraagtekens bij. Volgens de voortgangsrapportage zijn er vanaf 2010 zo'n 5500 woonplekken gerealiseerd, waarvan zo'n 2500 in 2012. Het gaat om 1959 nieuwbouw- en transformatiewoningen, 368 woningen die als studentenwoningen zijn gelabeld en 273 extra tijdelijke woningen. 'Gerealiseerd' betekent overigens in gemeentejargon bij nieuwbouw en transformatie: in aanbouw genomen, dus start bouw. 

Productie 2012: 1959 woningen

Project

Initiatiefnemer

Aantal

Toelichting

Villa Mokum
(Oost)

AM / Syntrus Achmea

279

Zelfstandige woningen, permanente bouw. Mix van koopstudio’s en huur: 279 huur en 348 koop

D-Buurt / Spinozacampus  (Zuidoost)

Axcellent / Plegt-Vos/DUWO

700

Zelfstandige eenheden, voor een periode van 15 jaar.

Rembrandtpark- gebouw
(Nieuw-West)

Haagse Hotelschool

256

Onzelfstandige eenheden, per eenheid 2 woonplekken, permanente bouw. 

 

De Aak (Nieuw-West)

Cocon / Stadgenoot

15

Zelfstandige eenheden, permanente bouw; transformatie

The Student Hotel (Nieuw-West)

City Living

709

Hotelkamers voor studenten, permanente bouw.

 

De ASVA reageert opvallend zuinig op de hoge productiecijers: "De gemeente rekent zich rijk door te goochelen met cijfers om succesvoller te lijken’ zegt Annick Leeuwenberg, vice-voorzitter van ASVA. Dat gegoochel betreft dan de 717 kamers in het City Living Student Hotel dat na de zomer open gaat. Het is meer een 'pension' dan een 'hotel': de minimum huurperiode bedraagt vijf maanden. 

De gemeente is optimistisch over het halen van de 9000 extra woonplekken voor studenten in de periode 2010-2014: "Ervan uitgaande dat het Rijk dusdanige maatregelen treft dat het weer mogelijk wordt om min of meer rendabel te investeren in nieuwe woningen voor studenten, zou bij uitvoering van de plannen die op de rol staan voor start bouw in 2013 en 2014 in totaal nog 3.900 (2.035 respectievelijk 1.870) studenteneenheden toegevoegd kunnen worden in Amsterdam. Hiertoe behoren vier te transformeren (kantoor)gebouwen. Eén gebouw staat in Diemen, vlakbij station Diemen Zuid, waar een groot studentencomplex in voorbereiding is met 900 woningen.

De ASVA is een stuk sceptischer: "Na een korte rondvraag door ASVA bij de partijen genoemd in de lijst blijkt dat een groot deel van de toekomstige projecten helemaal niet op korte termijn gerealiseerd zullen worden. Bij een deel van de projecten is het zelfs al zeker dat ze helemaal niet door zullen gaan."

De crisis levert overigens ook een meevaller op voor de woningzoekende student: de tijdelijke containerdorpen - NDSM-werf, Houthavens en Wenckenbachweg - blijven langer staan. In totaal worden nog 2740 tijdelijke eenheden bewoond. 

The Student Hotel meetelt in de vorige week bekendgemaakte voortgangsrapportage. Een hotelkamer, ook niet als die voor een langere periode wordt verhuurd, is geen officiële studentenhuisvesting, aldus de Amsterdamse studentenorganisatie.

Volgens de gemeente ligt men op koers bij het realiseren van haar doelstelling om deze collegeperiode 9000 studentenwoningen toe te voegen." data-share-imageurl="">

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS