Amsterdamse woningmarkt kookt volledig droog

07.10.16
Amsterdamse woningmarkt kookt volledig droog

Er staat bijna geen woning meer te koop in Amsterdam. Het aanbod is met 46 procent gezakt en de gemiddelde transactieprijs is in een jaar met ruim 22 procent gestegen. Dat blijkt uit de NVM-kwartaalrapportage. Bij NVM-makelaars staan landelijk 24 procent minder woningen te koop (ruim 100 duizend) dan een jaar geleden. In Amsterdam daalde het aantal verkopen met 13 procent. De situatie in Amsterdam is volgens Sven Heinen, voorzitter van de Amsterdamse makelaars, redelijk dramatisch. Een appartement kost inmiddels gemiddeld ruim drie ton; de gemiddelde transactieprijs in de hoofdstad is nu 323.000 euro.

Gemiddelde prijs per m2 in 'Groot Amsterdam'

Ook in regio's als Utrecht, Zuid Kennemerland, Waterland en Zaanstad zijn prijsstijgingen van 20 procent of meer. De regionale verschillen op de woningmarkt zijn volgens NVM-voorzitter Jaarsma 'gigantisch'. Er gaapt een kloof tussen stad en platteland, maar het afnemende aanbod zorgt ook voor een tweespalt tussen verkopers en kopers, aldus de NVM. Die eerste groep komt relatief makkelijk van zijn woning af, terwijl de woningmarkt voor steeds meer kopers – met name starters – moeilijk toegankelijk wordt, vooral in de oververhitte regio’s. In de periferie van Amsterdam trekken de prijzen ook in Zaanstad, Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel fors aan. Doorsnee woningen in de hoofdstad zelf werden in het derde kwartaal met 6 procent duurder. De gemiddelde vierkante meterprijs in Amsterdam is gestegen naar 3928 euro per vierkante meter. Onder Amsterdam of 'Groot Amsterdam' vallen bij de NVM Abcoude, Amstelveen, Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel.

Zie ook:
Volkskrant: Gemiddelde woningprijs met 7,4 procent gestegen (6-10-2016)
Parool: Woningmarkt Amsterdam kookt compleet over (6-10-2016)
NVM: Keerzijdes opbloeiende woningmarkt worden steeds meer zichtbaar (06-10-2016)
BWL video: de oververhitte woningmarkt (06-10-2016)

Een appartement kost inmiddels gemiddeld ruim drie ton; de gemiddelde transactieprijs in de hoofdstad is nu 323." data-share-imageurl="">

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS