Amsterdamse makelaars komen met eigen erfpacht rekentool

18.12.2018
Image
De Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) komt met een eigen rekentool om Amsterdammers te helpen bij de keuzes rond het nieuwe erfpachtstelsel. Volgens voorzitter Sven Heinen weten veel erfpachters nog altijd niet wat hun boven het hoofd hangt. Hij vindt de voorlichting van de gemeente tekort schieten. Erfpachters hebben nog een jaar om gebruik te maken van een voordelig overstaptarief. Ook als de huidige canon pas over dertig jaar afloopt is het veelal aan te raden over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht. De service gaat tussen de 250 en 350 euro kosten.
"Veel consumenten zijn zich gewoon niet bewust zijn van wat er op hun afkomt', vertelt Heinen aan AT5. Amsterdam zou meer aan informatieverstrekking moeten doen. "Want ze doet wel veel, maar wij vinden dat het te weinig is."
Het pakket van de MVA wordt eind januari gelanceerd. Volgend jaar geldt nog de extra overstapkorting en wordt gerekend met  gunstige 'buurtstraatquotes' omdat wordt gerekend met de WOZ-waarde van 2014. Het huidige college heeft de korting verhoogd van 25 naar 35 procent.
De gemeente heeft overigens een eigen gratis rekentool. De gemeente worstelt nog met een forse achterstand met het behandelen van overstapoffertes. Er zijn tientallen extra medewerkers ingehuurd om de klus te klaren. 
 
Zie: Makelaars zien brood in erfpachtchaos (AT5, 17 december 2018)

 

Trefwoorden