Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdamse corporaties zoeken naar locaties voor bouw modulaire houten woningen

Image

Zes Amsterdamse corporaties doen gezamenlijk onderzoek naar de mogelijkheden om op korte termijn de woningnood in Amsterdam te verlichten. Met de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties en de gemeente zijn ze op zoek naar kansrijke plekken in Amsterdam voor de bouw van modulaire houten woningen. Bij voorkeur gaat het om plekken waar minimaal dertig woningen kunnen worden gebouwd.

Onder het motto ‘Stad van intussen’ willen Ymere, Eigen Haard, de Alliantie, Lieven de Key, Stadgenoot en Rochdale sneller in bestaande buurten bijbouwen. “Dichtbij onze huidige woningen inventariseren we de kansen om kant en klare woningen neer te zetten op plekken die nu niet optimaal worden benut”, aldus de initiatiefnemers. De corporaties denken daarbij aan bijbouwen aan de kop van een complex, woningbouw in naastgelegen plantsoenen of bovenop bestaande gebouwen.

Industrieel geproduceerde houten woningen kennen een korte bouwtijd. Bovendien wordt geprobeerd de afgifte van de benodigde vergunningen te versnellen tot 1 à 2 jaar. Het gaat in eerste aanleg om tijdelijke woningen voor een periode van tien tot vijftien jaar. De kwaliteit van deze woningen is volgens de corporaties echter zodanig, dat zij minstens veertig jaar dienst kunnen doen. Na tijdelijk gebruik zouden deze woningen daarom een permanente locatie moeten krijgen.