Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Amsterdam-Zuidoost erg in trek bij particuliere investeerders’

Image

Particuliere investeerders hebben vorig jaar massaal woningen ingekocht in Amsterdam-Zuidoost. Vooral de D-, F- en H-buurten en Holendrecht/Reigersbos zijn populair, blijkt uit cijfers van het Kadaster.

Particuliere investeerders zijn vaak actief in wijken waar jonge mensen willen wonen. In Amsterdam signaleert het Kadaster ook veel belangstelling van beleggers voor Burgwallen-Oude Zijde, Weteringschans en Sloterdijk. Het aandeel particuliere investeerders varieert in de hoofdstad sterk en loopt in al die wijken uiteen van bijna 30 tot 70 procent.

Wijziging van de overdrachtsbelasting- particuliere beleggers betalen vanaf 2021 8 procent overdrachtsbelasting- heeft de woningaankopen in de laatste maanden van vorig jaar een extra push gegeven. In het laatste kwartaal van 2020 kochten particuliere investeerders in de vier grote steden ruim veertig procent van de verkochte woningen. Dat cijfer heeft zowel betrekking op onderlinge transacties tussen beleggers, verkopen van corporaties als de reguliere koopwoningmarkt. In Amsterdam en de andere drie grote steden kwam ruim een kwart van de beschikbare koopwoningen van eigenaren-bewoners het afgelopen kwartaal in handen van particuliere beleggers.

Koopstarters hebben juist gewacht. Woningkopers onder de 35 stelden hun woningoverdracht uit tot na de jaarwisseling om geen overdrachtsbelasting te hoeven betalen. Het Kadaster ziet daardoor in de eerste maand van 2021 twee keer zoveel woningtransacties, als in januari een jaar eerder.