Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam zet omvangrijke tender uit voor Strandeiland IJburg

Image

De opgespoten zandplaat van Strandeiland op IJburg is bijna klaar voor de eerste woningbouw. Althans: Amsterdam zoekt een marktpartij die vier kavels van de Muidenbuurt wil bebouwen met maximaal 344 woningen, een supermarkt, horeca, detailhandel en een gezondheidscentrum en een apotheek. Het gaat om woningen in het middensegment (huur) en de vrije sector (huur en koop). De nadruk ligt op grotere middeldure huurwoningen voor gezinnen. De bouwkavels (rood op de impressie) liggen in het entreegebied van het eiland, het toekomstige centrum van de Muidenbuurt op Strandeiland.
Het betreft volgens de gemeente om een bijzondere opgave, omdat de gebouwen een mix moeten zijn van wonen, werken, winkelen en ontmoeten. Inschrijvers worden uitgedaagd om nul-op-de-meter-woningen te bouwen en om de milieubelasting van de bouwmaterialen te verminderen. Een nog grotere uitdaging is wellicht de opgave om grote gezinswoningen te ontwikkelen voor het middeldure huursegment. Amsterdam schermt met een financiële tegemoetkoming - een 'ambitiebonus' - voor de ontwikkelaar die deze handschoen oppakt.

Op Strandeiland - de laatste grote woonlocatie van IJburg - komen 8.000 woningen. Het wordt een eiland met veel contact met het water, een stadsstrand van 750 meter, 6 bruggen, een haven en een natuurbaai. Een impressie geeft deze video. De eerste bewoners van Strandeiland wonen waarschijnlijk in flexwoningen. Amsterdam heeft de bouw van 1.000 flexwoningen aangekondigd, waarvan 380 op Strandeiland. Maar dan moet er wel eerst worden gezorgd voor de noodzakelijke infrastructuur en basisvoorzieningen.


De tenderprocedure bestaat uit twee rondes: een voorselectie en een definitieve selectie. Geïnteresseerde partijen kunnen zich tot en met 8 september inschrijven voor de tender. Zie link voor meer info.