Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam wil ook voor Nieuw-West een langjarige wijkaanpak om positie bewoners te verbeteren

Image

In navolging van het Masterplan Zuidoost wil het Amsterdams college ook voor stadsdeel Nieuw-West komen tot langjarige afspraken met externe samenwerkingspartners om de leefbaarheid en veiligheid in het stadsdeel structureel te verbeteren. Deze aanpak komt voort uit de Woondeals die in 2019 zijn gesloten tussen het Rijk en onder andere de Metropoolregio Amsterdam. Het Rijk heeft daarbij landelijk zestien gebieden met ernstige leefbaarheidsproblemen aangewezen, die in aanmerking komen voor een integrale aanpak van sociaal-fysieke wijkvernieuwing. Daar zaten Amsterdam Zuidoost en Nieuw-West bij.
Voor Zuidoost is daarvoor een jaar geleden de bestuursopdracht gegeven het Masterplan Zuidoost op te stellen. Als inspiratiebron dient daarbij het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, waarbij belangrijke partijen in de wijk - zoals politie, woningcorporaties, bedrijven, onderwijs en maatschappelijke instellingen - zich hebben gecommitteerd aan een langjarige samenwerking om de gestelde doelen te realiseren. Kort geleden werd het Masterplan Zuidoost gepresenteerd (zie link naar het NUL20-artikel over dit plan).

Goed nieuws voor steden is dat het Rijk weer geld vrijmaakt voor de wijkaanpak, terwijl het afgelopen decennium de geldkraan voor 'stedelijke vernieuwing' volledig werd dichtgedraaid. Er komt, afgedwongen door GroenLinks en PvdA, een Volkshuisvestingsfonds met 450 miljoen euro, wat met name wordt ingezet voor het opknappen en duurzamer maken van woningen.

In het programma voor Nieuw-West willen college en stadsdeelbestuur veel aandacht voor de jeugd. Een kwart van de ongeveer 57.000 jongeren (tussen 0 en 26 jaar) in het stadsdeel groeit op in gezinnen op de grens van armoede, in een omgeving met veel ongeletterdheid en relatief weinig beheersing van het Nederlands. De grootte van de gezinnen en daarmee vaak kleine behuizing, vormen een belemmering voor jongeren om thuis goed te kunnen leren. Daarnaast speelt werkloosheid, psychosociale problematiek en de lokroep uit de criminaliteit.

In februari is de eerste bijeenkomst van een nieuw samenwerkingsverband dat de integrale wijkaanpak in Nieuw-West vorm moet geven. Behalve het Rijk kunnen politie, corporaties, scholen, maatschappelijke instellingen, bedrijven, wetenschappers en bewonersorganisaties daarvoor een uitnodiging verwachten.