Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam wil 40 tot 70.000 woningen bouwen in westelijk havengebied

Image

Amsterdam wil in het gebied Haven-Stad 40.000 tot 70.000 woningen bouwen. Haven-Stad wordt daarmee een omvangrijke woon-werklocatie waar duurzaamheid en goede bereikbaarheid met openbaar vervoer en fiets voorop staan. Het college van B en W heeft op 20 juni de Ontwikkelstrategie en Milieueffectrapportage vrijgegeven voor inspraak.

Eric van der Burg, wethouder Ruimtelijke Ordening: “Amsterdam groeit. De afgelopen jaren komen er jaarlijks 11.000 nieuwe Amsterdammers bij. Aan de westkant van de stad hebben we nu de mogelijkheid om een prachtige wijk neer te zetten voor Amsterdammers en anderen die hier graag willen wonen.” Van de 40.000 tot 70.000 woningen wordt een groot aandeel sociale woningbouw en middensegment huurwoningen. Het gebied is 650 hectare groot, exclusief het water, en ligt met het gezicht naar het IJ.
Haven-Stad bestaat uit de deelgebieden Sloterdijk Centrum, Sloterdijk I, de Alfadriehoek, de Minervahaven, Coen- en Vlothaven én een stuk van de Noorderlijke IJ-oever. In Sloterdijk Centrum worden de eerste woningen al gebouwd. De ontwikkeling van het gebied ten noorden van het IJ (richting Zaanstad) staat als laatste op de rol rond 2040/2050. Over bebouwing van de Coen- en Vlothaven wordt overigens pas in 2025 een definitief besluit genomen.

Haven-Stad moet een gemengde woonwerkwijk worden met zo'n 50.000 arbeidsplaatsen. De nieuwe gebouwen zullen verschillen in hoogte. De meeste gebouwen worden 30 meter hoog, zoals dat op veel plekken in Amsterdam voorkomt. Per wijk mogen er meerdere hoogteaccenten tot 60 meter gebouwd worden. Hogere gebouwen worden beperkt toegestaan.
Om Haven-Stad met deze dichtheden goed bereikbaar te houden staan openbaar vervoer, fiets en voetgangers voorop. De gemeente mikt er op dat slechts 15 procent van de huishoudens zelf een auto zal hebben.