Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam komt met dwangsom en hoge boetes tegen leegstand woningen

Image

Amsterdam komt met een aantal maatregelen om langdurige leegstand van woningen aan te pakken. De belangrijkste is dat de gemeente een dwangsom kan opleggen aan een eigenaar van een leegstaande woning als de leegstand niet wordt opgelost. De boetes voor het niet melden van leegstand zijn verhoogd naar 9.000 euro voor professionele verhuurders en 4.500 euro voor overige overtreders. Uiteindelijk kan de gemeente een eigenaar dwingen een leegstaande woning tijdelijk te verhuren en indien nodig de maximale huurprijs bepalen.

Deze maatregelen zijn mogelijk doordat in het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet een aparte 'experimentregeling' voor Amsterdam is opgenomen. Het experiment is in de Leegstandsverordening opgenomen en wordt nu aan de gemeenteraad voorgelegd. De beoogde invoeringsdatum is 1 december. Het experiment eindigt in beginsel op 1 januari 2025.  

Wethouder Zita Pels (Volkshuisvesting): “De woningnood in onze stad is hoog. We hebben te weinig woningen en er staan er nog steeds veel woningen onnodig leeg. Ik ben blij met dat we dat laatste nu beter kunnen aanpakken. In deze tijd zijn lege woningen onbegrijpelijk. Dus gaan we ervoor zorgen dat huizen weer zijn om in te wonen.”