Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam heeft nog maar 1.300 vergunningen voor vakantieverhuur verstrekt

Image

Amsterdam heeft vanaf 1 juli tot en met half augustus slechts 1.275 vergunningen afgegeven aan Amsterdammers die hun woning via vakantieverhuursites als Airbnb willen verhuren. Dat heeft de gemeente Amsterdam bekend gemaakt. Dat aantal is een fractie van het aantal advertenties dat op de verhuursites staat, maar de meeste daarvan worden momenteel vermoedelijk niet verhuurd.
Sinds 1 juli is er in Amsterdam een vergunning nodig voor vakantieverhuur. Met een vergunning mag een woning dertig nachten per jaar worden verhuurd. Ook voor bed&breakfast-verhuur is sinds dit jaar een vergunning nodig. Daarvoor zijn er ruim 2.000 verstrekt, veel minder dan het ingestelde quotum. In een aantal wijken (Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde of Grachtengordel Zuid) is vakantieverhuur geheel verboden. Eigenaren die in die gebieden toch adverteren op de verhuurplatforms lopen een flink risico. De gemeente stuurde al een aantal malen een last onder dwangsom (voorwaardelijke boete) van 50.000 euro naar adverteerders met een woning in die gebieden.
De Telegraaf meldt dat sinds 1 juli desondanks bij zes verhuurders onder andere illegale vakantieverhuur is geconstateerd. Zij krijgen een boete van 20.750 euro per appartement voor illegale vakantieverhuur, al dan niet in combinatie met een voorwaardelijke boete (last onder dwangsom). Eén eigenaar kreeg een boete van 6000 euro wegens het niet melden van vakantieverhuur.

De vakantieverhuur is tijdens de corona-uitbraak ingestort. Tal van verhuurders boden vervolgens hun woningen aan voor tijdelijke reguliere verhuur, een indicatie dat deze woningen eerder illegaal waren onttrokken aan de reguliere huurmarkt. Het nieuwe vergunningenstelsel in Amsterdam loopt vooruit op nieuwe landelijke wetgeving die in de maak is.

Trefwoorden