Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam heeft nagenoeg geen last van stikstofproblematiek

Image

Bouwend Amsterdam lijkt op korte termijn nauwelijks schade te ondervinden van de huidige stikstofproblematiek, zo blijkt uit een inventarisatie van de afdeling Grond & Ontwikkeling. Verantwoordelijk wethouder Van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid) voorziet alleen problemen bij de aanleg van het Strandeiland. Of werkelijk vertraging zal ontstaan is onduidelijk.

Eerder deze week meldde de wethouder aan de gemeenteraad dat de stikstofproblematiek - na de afwijzing door de Raad van State van het Programma Aanpak Stikstof- ook speelt bij de bouw van een datacenter in Zuidoost en de ontwikkeling van het ‘Urban Interactive District’ met bijna duizend woningen in het Arenagebied eveneens in Zuidoost. Beide projecten zijn volgens haar ten onrechte op de lijst gezet. “Het tot stand brengen van de door de gemeenteraad gevraagde inventarisatie is een complexe exercitie. Uiteindelijk is een fout gemaakt. Het behoeft geen nadere uitleg dat dit niet had mogen gebeuren”, aldus de wethouder. Zij heeft de betrokken ontwikkelaars excuses aangeboden.

Opvallend is overigens dat eerst alleen de tweede fase van de aanleg van Strandeiland in het geding leek, terwijl in de jongste inventarisatie Strandeiland eerste fase wordt genoemd. Eerder verklaarde Van Doorninck dat de eerste fase zonder meer kon doorgaan, omdat daarvoor een onherroepelijke vergunning was verleend.