Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam gaat illegale vakantieverhuur te lijf met algoritme

Image

Amsterdam gaat experimenteren met nieuwe digitale wapens tegen illegale vakantieverhuur. Er wordt een algoritme ingezet om sneller patronen te herkennen dan mensen dat kunnen. De data die daarvoor worden gebruikt zijn onder meer eerdere woonfraudezaken en de gemeentelijke basisregistratie. Dat meldt de Volkskrant. Het systeem is goedgekeurd door een onafhankelijke privacycommissie, zegt Marnix Bolkestein, hoofd handhaving bij de afdeling wonen van de gemeente, in de ochtendkrant.

Woonfraude opsporen is arbeidsintensief. Het werk wordt bemoeilijkt omdat de verhuurplatforms voor opsporing relevante gegevens afschermen. De Amsterdamse afdeling handhaving is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Meer dan 25 fte is bezig met het bestrijden van illegale vakantieverhuur via sites als Airbnb, Booking.com en Wimdu. De hoop is dat nieuwe technieken voor patroonherkenning helpen om veel sneller potentiële overtreders op te sporen.
Daarnaast werkt Amsterdam aan een vergunningenstelsel, nadat kort geleden de Raad van State oordeelde dat alleen een meldplicht onvoldoende basis geeft voor het beboeten van verhuurders.

Trefwoorden