Amstelveen houdt voet bij stuk inzake boete niet legale verhuur koopwoning

16.03.2018
Image

De gemeente Amstelveen houdt vast aan de eerder opgelegde boete van 50.000 euro voor het illegaal verhuren van een woning in de wijk Westwijk Zuidwest. De eigenaar stond niet op het adres ingeschreven en de woning is direct na aankoop door verschillende gebruikers bewoond. Ook na afloop van de zelfbewoningsperiode is de woning permanent verhuurd.

“Vorig jaar ontvingen wij signalen van de Vereniging van Eigenaren. Zij wezen ons op het niet nakomen van de zelfbewoningsplicht. Door de illegale verhuursituatie ervoeren zij overlast. Nieuwe koopwoningen zijn bedoeld voor inwoners die er zelf willen wonen. En niet voor een constante aanloop van nieuwe huurders zonder binding met het gebouw of de wijk. Dit onttrekt woningen uit de toch al krappe Amstelveense woningmarkt”, aldus wethouder Herbert Raat.

Een verplichting tot zelfbewoning voorkomt dat (nieuwbouw) woningen worden uitgebaat en gaat speculatie tegen. Het voorkomt volgens de gemeente een constante aanloop van nieuwe huurders die geen binding hebben met het gebouw of de wijk. In de betreffende koopovereenkomst staat vermeld dat de woning gedurende minimaal achttien maanden na oplevering door de eigenaar moet worden bewoond. Bij het niet nakomen hiervan geldt een boete van 50.000 euro.