Overslaan en naar de inhoud gaan

"Airbnb-woningen massaal naar tijdelijke reguliere woningverhuur"

Image

In Amsterdam worden vakantieverhuurwoningen sinds de coronacrisis massaal aangeboden als reguliere huurwoningen. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van het Huurders Netwerk Amsterdam (HNA). Het gaat volgens HNA mogelijk om grote aantallen woningen, al valt dat op basis van het onderzoek niet met zekerheid te zeggen. Bij het onderzoek worden 50 gedocumenteerde cases geleverd door data-analist Nico van Gog. Een andere indicatie is dat sinds half maart het aanbod woningen voor tijdelijke verhuur op verhuursites flink is toegenomen. Maar dat volgens verhuurplatform Pararius ook omdat buitenlandse werknemers vanwege het coronavirus zijn vertrokken of weggebleven.

Van Gog stelt vast dat voor de reguliere verhuur van Airbnb-adressen nieuwe foto's met gewijzigde inrichtingen zijn gemaakt, kennelijk om geautomatiseerde beeldvergelijking te frustreren. Van Gog: "Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de verhuurders dit onderling met elkaar hebben afgesproken. De in dit onderzoek genoemde woningen zijn een uitzondering. Doordat de foto’s van die woningen weinig veranderd waren, kon ik die matchen." Dat zijn er vijftig, maar hij schat in dat er "ongeveer meer dan duizend vakantieverhuur-adressen" op de reguliere verhuurmarkt zijn gekomen. De meeste adressen worden voor enkele maanden te huur aangeboden, voor prijzen tussen de 1000 en 1750 euro.

Volgens HNA levert dit onderzoek het bewijs dat grote aantallen Amsterdamse woningen voor vakantieverhuur zijn onttrokken aan de huurmarkt. Woordvoerder Dingeman Coumou: "Het gemak waarmee ineens duizenden woningen vrijkomen voor de reguliere huurmarkt laat zien hoe marktwerking woonruimte weghoudt bij inwoners van Amsterdam. Dat moet stoppen." HNA pleit voor verbod van vakantieverhuur in de hele stad. Volgens wethouder Ivens is een totaalverbod binnen de huidige wetgeving niet mogelijk. Amsterdam gaat per 1 juli een vergunningstelsel invoeren dat aanhaakt op nieuwe landelijke wetgeving voor vakantieverhuur. Het aantal verhuurdagen is beperkt tot dertig dagen. In een aantal wijken wordt vakantieverhuur wel volledig verboden.

Trefwoorden