AFWC positief over coalitieakkoord

12.06.14
Hans van Harten (directeur AFWC)
AFWC positief over coalitieakkoord

Het coalitieakkoord van D66, VVD en SP biedt een goede basis voor gesprek met de corporaties over wonen in Amsterdam. Zo zegt Hans van Harten, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, in een eerste reactie op 'Amsterdam is van iedereen'. In vergelijking met de eerdere hervormingsagenda van D66 en GroenLinks is de te handhaven sociale woningvoorraad iets opgehoogd van 178.000 naar 187.000 woningen. "Maar we houden nog voldoende ruimte over om woningen te verkopen en complexen te transformeren."

Volgens hem kiest de nieuwe coalitie de juiste prioriteiten. "De nieuwe coalitie heeft nog heel wat uit te werken, maar het gaat erom dat er in Amsterdam de komende vier jaar aanzienlijk meer wordt gebouwd. Jaarlijks 500 sociale huurwoningen erbij lijkt mij goed haalbaar. Ook wordt nadrukkelijk gekozen voor verbreding van het middensegment. En duurzaamheid staat hoog op de agenda. Daarin zie ik toch wel de agenda van D66-terug." Al plaatst hij vraagtekens bij de haalbaarheid van een bouwproductie van vijfduizend woningen in 2018. "Wie gaat dat doen?", aldus Van Harten.
Corporaties kunnen volgens hem ook in voldoende mate door met de verkoop van woningen."Er is bij een grens van 187.000 sociale huurwoningen nog een overmaat van 43.000 huurwoningen. Daar kunnen we voorlopig mee vooruit, maar dan moeten die buurtquota er natuurlijk niet komen." Minder gelukkig is hij met de keuze dat sociale nieuwbouw vooral in het teken komt te staan van seniorenhuisvesting. "Het verleden heeft ons geleerd dat ouderen helemaal niet zo graag verhuizen en veel liever in hun oude buurt blijven wonen. Voor prachtige WIBO-woningen waren geen huurders te vinden. Dan denk ik toch eerder aan nieuwbouw voor andere doelgroepen."
Ook bespeurt hij een meer traditionele benadering van de huurmarkt. "De coalitiepartners staan uitvoerig stil bij het belang van de zittende huurders. De versterking van de positie van huurders bij grote renovaties wordt uitvoerig besproken, maar een meer flexibele benadering van de huurmarkt ontbreekt. In de hervormingsagende van D66 en GroenLinks was nog sprake van pilots met flexibele huurcontracten. Daarover lees ik nu helemaal niks meer."

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS