Aedes zet kruistocht tegen 'doorgeslagen toezicht' voort

17.01.18
Max Norder, voorzitter van Aedes
Aedes zet kruistocht tegen 'doorgeslagen toezicht' voort
'De tijd- en geldverslindende nieuwe regels die over de sector zijn uitgestort, leiden de aandacht af van de bouw en verduurzaming van woningen, stelt Marnix Norder, voorzitter van de vereniging van corporaties Aedes in het FD van 17 januari. Norder ageert al langer tegen de regel- en verantwoordingszucht van de overheid. Het toezicht op de woningcorporaties is doorgeslagen, concludeert ook het FD zelf na een "rondgang langs corporatiebestuurders, gesprekken met toezichthouders en informatie uit documenten."
 
Nadat een aantal corporaties en corporatiebestuurders fors de bocht was uitgevlogen, volgde de politieke afrekening met de sector. De corporaties moesten terug in hun hok. Met de nieuwe woningwet werd het takenpakket van de woningcorporatie grotendeels beperkt tot het bouwen en beheren van sociale huurwoningen. Commerciële activiteiten moesten worden afgestoten of afgesplitst en het toezichtregime werd veel strenger.
In 2015 werd de nieuwe toezichthouder Autoriteit Woningcorporaties opgetuigd. Daarbij ging volgens het FD nogal wat mis. Bovendien schoot - zoals vaak na schandalen - de regelzucht door. Wat corporaties volgens het FD vooral stoort is de enorme hoeveelheid financiële en administratieve informatie die moet worden aangeleverd. Corporaties zouden inmiddels zo'n 90 miljoen euro per jaar kwijt zijn aan administratieve lasten, drie keer zoveel als voor de invoering van de nieuwe regels. Directeur Kees van Nieuwamerongen van toezichthouder Aw geeft in het FD toe dat het toezicht is doorgeslagen.
Wat ook niet hielp was dat de informatie bij het Aw moet worden ingeleverd via een regelmatig falend IT-systeem. Arme corporatiemedewerkers die gegevens invoerden, zagen veelvuldig alle ingevulde data ineens verdwijnen. Vele dagen werk gingen zo in rook op.
En dan vochten ze elkaar bij het WSW, de organisatie die borg staat voor alle corporatieleningen, vorig jaar ook nog eens de tent uit. Onderling wantrouwen voerde er de boventoon. Na een zeer kritische evaluatie van de "autocratische" bestuurscultuur rollen er koppen. Vanaf maart zit er volledig nieuw bestuur. 
 
Nu ook de verplichte scheiding tussen maatschappelijke taken (Daeb) en commerciële activiteiten (niet-Daeb) per 1 januari is volbracht, is er hoop op meer administratieve rust bij corporaties en Aw. Recentelijk tekenden Aedes, de Aw, WSW en Binnenlandse Zaken in ieder geval een convenant waarin ze zich voornemen de administratieve verplichtingen jaarlijks met 10 procent omlaag te brengen. Tot over vijf jaar de administratieve last is gehalveerd. Nu maar hopen dat het nieuwe kabinet de sector even met rust laat.
 
Meer info:
Het toezicht op de woningcorporaties is doorgeslagen (FD, 17-01-2018, alleen voor abonnees)
"Geef corporaties meer ruimte" (NUL20, interview met Max Norder, juni 2017)
 

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS