Overslaan en naar de inhoud gaan

Aedes pleit voor uitstel verlaging beloning corporatiebestuurders

De voorgenomen verlaging van de maximumbeloning van bestuurders in de (semi-) publieke sector moet worden uitgesteld. Zo vindt Aedes-voorzitter Marc Calon. Eerst moet de huidige norm voor topinkomens worden geëvalueerd. Pas daarna zou het kabinet een nieuwe norm moeten opleggen.
Sinds 2013 geldt de Wet Normering Topinkomens (WNT). Die bepaalt dat bestuurders in de (semi)-publieke sector niet meer dan 130 procent van een ministerssalaris mogen verdienen. Sinds 2014 geldt bovendien een staffelregeling voor woningcorporaties, waarbij de maximumbeloning voor nieuwe corporatiebestuurders afhankelijk is van de grootte van de corporatie en het inwonersaantal van de gemeente. Het kabinet wil de WNT-norm per 1 januari 2015 verlagen van 130 naar 100 procent.
“Aedes steunde destijds de invoering van de WNT”, zei Calon vorige week in een gesprek met leden van de Tweede Kamer. "Alle nieuwe benoemingen in onze sector voldoen aan de regels.” De norm nu al verlagen terwijl nog niet bekend is hoe de huidige regelgeving uitpakt, vindt hij onzorgvuldig. Aedes wil eerst een evaluatie van de huidige normering. Die wordt begin 2017, vier jaar na inwerkingtreding, gedaan.
De Tweede Kamer wil tempo maken met invoering van de wet. Besluitvorming moet nog deze week plaatsvinden.