Overslaan en naar de inhoud gaan

950 woningen van drie Amsterdamse corporaties op Strandeiland-IJburg

Image

Woningcorporaties Ymere, de Alliantie en Stadgenoot bouwen 950 woningen op het Strandeiland in Amsterdam Oost. Op het nieuwe eiland van IJburg  realiseren zij zeshonderd reguliere sociale huurwoningen en 350 flexwoningen. De bouw van flexwoningen - de eerste worden volgend jaar voor de zomervakantie opgeleverd – betekent dat over een jaar de eerste Amsterdammers op het Strandeiland gaan wonen.

De flexwoningen blijven minimaal 15 jaar staan en kunnen daarna naar een andere locatie worden verplaatst. Van deze woningen is 30 procent voor jongeren en 30 procent voor statushouders bestemd. De resterende 40 procent is bestemd voor overige woningzoekenden. Een aantal woningen wordt gereserveerd voor maatschappelijke beroepsgroepen, zoals politieagenten en leraren. Ook komt er een buurtkamer, die zal worden beheerd door de gemeente. Iedere corporatie neemt een derde deel van de productie voor haar rekening. In de afspraken is nog geen rekening gehouden met het voornemen van het kabinet Schoof om corporaties te verbieden statushouders met voorrang te huisvesten.

De drie corporaties realiseren daarnaast ieder tweehonderd reguliere woningen; de helft is bestemd voor kleine- en grote gezinnen. “De drie corporaties gaan samen als eerste sociale huurwoningen bouwen op een nieuw stuk Amsterdam, woningen die we zo hard nodig hebben. Op Strandeiland bouwen we een inclusieve, duurzame wijk voor een brede doelgroep. Hier hebben we de afgelopen periode – samen met de gemeente – hard aan gewerkt”, aldus Egbert Dekker, directeur Vastgoed & Ontwikkeling bij Stadgenoot. 

De drie corporaties tekenden voor de bouwproductie tijdens vastgoedbeurs Provada. “Mooi dat er weer woningen bij komen in Amsterdam, want elke woning telt. Duurzame woningen waar gezinnen terecht kunnen, maar ook jongeren, statushouders en maatschappelijke doelgroepen, zoals politieagenten en leraren. Het is belangrijk dat zij een plek kunnen vinden in de stad”, verklaart wethouder Reinier van Dantzig.

Alle woningen op Strandeiland worden gasloos en circulair gebouwd. Voor de reguliere corporatiewoningen wordt een warmte-koude-opslaginstallatie aangelegd. Strandeiland is het nieuwste eiland van IJburg; met 8.000 woningen is het een van de grootste toekomstige stadswijken. Het wordt een eiland met veel water, een stadsstrand van 750 meter, zes bruggen, een haven en een natuurbaai.