Overslaan en naar de inhoud gaan

1600 corporatiewoningen verkocht in 2011

1600 corporatiewoningen verkocht in 2011

Amsterdamse corporaties weten zich nog enigszins te onttrekken aan de malaise op de koopwoningmarkt. Directeur Hans van Harten van de AFWC maakte op de nieuwjaarsreceptie bekend dat in Amsterdam vorig jaar 1600 corporatiewoningen werden verkocht. Daarvoor werd volgens hem "wel alles uit de kast gehaald' via kortingen en garantieregelingen. 

De Amsterdamse corporaties houden daarmee de verkopen van bestaand bezit op peil. In 2010 verkochten de zes grote corporaties 1585 woningen in Amsterdam. In 2009 werden 1640 woningen verkocht.

De nieuwjaarstoespraak van Van Harten was verder somber getoonzet. De nieuwbouwproductie ligt op zijn gat door vraaguitval en de financiële positie van de corporatiesector wordt  verder ondergraven door de heffing die dit kabinet vanaf 2014 invoert en die de sector 760 miljoen euro gaat kosten. Daarbij dreigt het aangekondigde kooprecht van huurders corporaties op kosten te jagen.
Van Harten kondigde verder aan dat de invoering van de Koopgarant-regeling in Amsterdam 'evenals een jaar geleden' nu bijna zover is. Belastingdienst en gemeenteraad zijn akkoord met de voorgestelde aanpassing van de erfpachtregeling.