Zonnestroom nu ook voor Ymere-huurders in regio Amsterdam

06.07.17
Zonnestroom nu ook voor Ymere-huurders in regio Amsterdam

Tenminste 8500 huurwoningen wil Ymere in de regio Amsterdam de komende vier jaar voorzien van zonnepanelen. Het betrokken zonne-energiebedrijf - een zogeheten 'ESCO' - kan nu starten dankzij een investering van 26 miljoen euro van de Bank Nederlandse Gemeenten. Ymere investeert niet zelf. De zogeheten 'ESCO' blijft eigenaar van de panelen; huurders kunnen op individuele basis besluiten zonnestroom af te nemen.

In de Metropoolregio Amsterdam zijn al eerder initiatieven genomen om ook individuele huurders in staat te stellen gebruik te maken van zonnestroom zonder dat corporaties zelf investeren. De corporatie levert daarbij de daken terwijl een 'Energy Service Company' oftwel ESCO zorg draagt voor installatie, onderhoud en afrekening. Zo kunnen huurders van Eigen Haard gebruik maken van HuurDeZon en kunnen klanten van Ymere in Haarlemmermeer zonnepanelen op hun dak krijgen van Tegenstroom.

Tegenstroom is alleen actief in Haarlemmermeer. Voor de rest van haar werkgebied - Amsterdam, Almere, Weesp en Haarlem, heeft Ymere er lang over gedaan om een vergelijkbare constructie op te tuigen, waardoor de corporatie zonder zelf te investeren zijn huurders toch van zonnestroom kan voorzien. Betrokken bij de ESCO zijn de dakdekkers Klomp en Patina en zonne-energiespecialist Lens. Huurders zijn vrij of mee te doen. Huurders dragen daarmee niet alleen aan een duurzame energievoorziening, maar kunnen ook een klein financieel voordeel tegemoet zien. Gemiddeld blijkt bij Tegenstroom de besparing zo'n 60 euro per jaar te zijn. Bovendien krijgen deelnemers de garantie dat ze altijd voordeel blijven houden, ook als bijvoorbeeld nieuwe wetgeving de collectieve zonnestroom financieel onaantrekkelijker zou maken.

Ymere verwacht vanaf september de eerste huurders te kunnen benaderen met een voorstel. "We kiezen voor een gebiedsgerichte uitrol," zegt woordvoerder Annelies Homma. De woningen in deze gebieden worden in ieder geval bij mutatie standaard voorzien van een zonnestroom-aansluiting. De ESCO gaat Ymere zelf ook zonnestroom leveren voor eigen kantoren en gemeenschappelijke ruimtes. Daartoe wordt de komende jaren in gemeenschappelijke ruimtes overal LED-verlichting geïnstalleerd. Dat levert huurders sowieso al besparing op in de servicekosten, aldus Homma.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS