Overslaan en naar de inhoud gaan

Zes partijen door naar laatste ronde voor herontwikkeling Hembrugterrein

Image

Zes projectontwikkelaars zijn door naar de laatste ronde in de verkoop van het Hembrugterrein. Zij mogen eind november een bod uitbrengen om het terrein te kopen. De hoogste bieder koopt het terrein van het Rijksvastgoedbedrijf en kan zijn plannen uitvoeren. Half januari wordt bekend wie de koper wordt.

De projectontwikkelaars zijn: ABC Planontwikkeling, AM, BPD Ontwikkeling en VORM Ontwikkeling, Damse Ontwikkel Combinatie met Diederendirrix en Atelier Kempe-Thill, The Good Life Development Fund en Van der Leij Bouwbedrijven. Een selectiecommissie onder leiding van rijksbouwmeester Floris Alkemade heeft de plannen van negen partijen bekeken. Drie partijen vielen af.

De commissie was onder de indruk van de hoge kwaliteit en de diversiteit en creativiteit in de plannen. In de plannen van de zes ontwikkelaars is volgens de commissie sprake van een mooi evenwicht. Behoud van het monumentale en het groene karakter van het terrein en de bestaande gebouwen, in combinatie met mogelijkheden voor bedrijvigheid, recreatie en horeca. Er wordt sterk verbinding gezocht met de Metropoolregio Amsterdam en met Zaandam. Alle zes partijen kunnen hun programma in ongeveer tien jaar volledig ontwikkelen. In de laatste fase wordt niet meer gekeken naar de inhoud van de plannen. Voor het Rijksvastgoedbedrijf telt alleen nog het hoogste bod.

Het Hembrugterrein - ruim 42 hectare - is in 1897 ontwikkeld en werd gebruikt voor fabricage voor wapens en munitie, voor verdediging en bevoorrading. Het was het hart van de Stelling van Amsterdam (nu UNESCO-werelderfgoed) en tot de eeuwwisseling in gebruik voor de militaire industrie. Op het bosrijke terrein bevinden zich vijftig rijks- en gemeentemonumenten en vele andere sporen van de industriële geschiedenis. De afgelopen jaren heeft het Rijksvastgoedbedrijf het terrein ontwikkeld tot een terrein voor creatieve ondernemers. De monumentale gebouwen zijn geschikt te maken voor wonen of werken, het bos zal straks het groene hart van de ontwikkeling vormen.