Zaanstad wil woningbouw op Hembrugterrein verdubbelen

24.08.16
Zaanstad wil woningbouw op Hembrugterrein verdubbelen

Het Zaanse college heeft de gemeenteraad voorgesteld om geen vijfhonderd maar duizend woningen te bouwen op het Hembrugterrein. Het terrein trekt nu al creatieve bedrijvigheid, ambachtelijke bedrijven, horeca, recreatie en evenementen. Het maximum aan bedrijfsfuncties en woonruimtes is vastgesteld op 180.000 vierkante meter. De gemeente wil daarvan nu "op verzoek van de eigenaar" - het Rijksvastgoedbedrijf - maximaal tweederde bestemmen voor woningbouw. Dat zorgt voor ongeveer een verdubbeling van het eerder voorziene woningaantal.
In het oorspronkelijke plan is praktisch alleen woningbouw voorzien aan de oostelijke Zaankant van het Hembrugterrein. Milieu- en veiligheidseisen leken eerder woningbouw aan het IJ bijna onmogelijk te maken.
Wethouder Dennis Straat zegt in het persbericht van de gemeente dat het wonen zorgt "voor meer levendigheid, een betere aansluiting bij andere wijken in Zaanstad, grotere sociale veiligheid en een klantenkring voor de ondernemers op het terrein."
Het samengaan van wonen en werken zou ook prima passen toekomstvisie MAAK.Zaanstad, waarin een grote ambitie voor binnenstedelijk bouwen en voor menging van functies op bedrijfsterreinen is opgenomen.
Het Hembrugterrein is een voormalig defensieterrein. Eigenaar Rijksvastgoedbedrijf werkt samen met Zaanstad en de provincie Noord-Holland aan het herontwikkelen van dit gebied.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS