Woongebouw Poort van Toorop geopend met onthulling kunstproject

30.03.2018
Image

Woongebouw Poort van Toorop, aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam Nieuw West, is gisteren officieel geopend met de onthulling van kunstproject Tuin van Toorop van kunstenaar Edward Clydesdale Thomson. Het wooncomplex omvat 176 twee- en driekamerwoningen in het middenhuursegment.

Met zijn ontwerp heeft Edward verwachtingspatronen geprobeerd te doorbreken. Hij heeft daarom juist gekozen voor een tegenstelling tussen het west-terras en de binnentuin, ‘domestic versus wild’. Het west-terras is een landschap met riet, paadjes, zitbanken en stoere sculpturen. De met groen omgeven betonnen heuvel met zitplekken in de binnentuin (foto) moet zorgen voor een verrassingseffect. Doordat de lichte kleuren en golvende lijnen van het gebouw terugkomen in de Tuin van Toorop, ontstaat er een verbinding met de architectuur van het gebouw.

“Met de Tuin van Toorop wordt een bijzondere verblijfsplek gecreëerd om vrienden en buren te ontmoeten. Het AFK waardeert het dat er via een zorgvuldige selectie is gekozen voor een kunstwerk dat niet alleen de bewoners ten goede komt, maar ook de mensen uit de buurt en de passanten die via het gebouw naar de metro lopen”, aldus Annabelle Birnie, directeur van het Amsterdamse Fonds van de Kunsten, medesponsor van het kunstwerk.

Wonam richt zich specifiek op de ontwikkeling van middensegment huurwoningen in Amsterdam en Utrecht. Wonam heeft zo'n 1.600 huurwoningen gerealiseerd en in aanbouw. De huurprijzen liggen tussen de 750 en 1.100 euro.