Woongebouw Patch 22 genomineerd voor Gouden Piramide 2018

05.04.2018
Image

Een jury onder leiding van Rijksbouwmeester Floris Alkemade heeft woongebouw Patch 22 van Lemniskade Projecten genomineerd voor de Gouden Piramide 2018, de rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in architectuur en gebiedsontwikkeling.

Aan het begin van de kredietcrisis schreef architect Tom Frantzen in op bouwkavel 22 in de Buiksloterham in Amsterdam-Noord. Zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar realiseerde hij met aannemer Hillen en Roosen woongebouw Patch 22. "Zij bewijzen dat een veel hogere graad van duurzaamheid mogelijk is dan traditionele marktpartijen vaak veronderstellen. Patch 22 is niet alleen energiezuinig en opgetrokken uit hout, het is ook optimaal flexibel. Woningen kunnen zonder aanpassingen aan het casco worden samengevoegd of gesplitst, of omgebouwd naar bedrijfsruimten. Ook visueel is het gebouw een verrijking voor Amsterdam", aldus de jury.

De Gouden Piramide wordt tweejaarlijks toegekend. De prijs bestaat uit een bedrag van 75.000 euro en een trofee. De winnaar wordt bekendgemaakt op donderdag 27 september 2018. Dan verschijnt ook een publicatie met het juryverslag, een essay van de Rijksbouwmeester en besprekingen van de vijftien meest interessante inzendingen, waaronder Patch 22 en de vier andere genomineerden.