Wooncoaches voor ouderen om langer zelfstandig te wonen

10.03.2016
Image

In heel Amsterdam gaan wooncoaches ouderen helpen om langer zelfstandig te wonen. Dat is de uitkomst van de tussentijdse evaluatie van het 'Programma Ouderenhuisvesting'. Een proef afgelopen jaar waarbij 12 vrijwilligers huisbezoeken hebben afgelegd is zo succesvol verlopen, dat het college heeft besloten de wooncoaches overal in de stad in te zetten.

Volgens wethouder Ivens van Wonen is het voor veel ouderen ingewikkeld om te bepalen wat nodig is om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen en waar hulp kan worden gevonden. Reden voor de gemeente om vorig jaar samen met het Amsterdams Steunpunt Wonen, de wijksteunpunten Wonen en de huurdersvereniging Amsterdam een pilot te beginnen. "Er zijn veel ouderen bereikt met de pilot. Zij werden goed geïnformeerd. Daarom wordt het programma uitgebreid", aldus Ivens.

De wooncoaches zijn er voor alle Amsterdammers vanaf 55 jaar. Zij adviseren ouderen over woningaanpassingen en verhuizingen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de Amsterdamse woningcorporaties.

Zie ook: Amsterdamse wooncoaches hebben beperkte armslag (NUL20, juli 2015)