Overslaan en naar de inhoud gaan

Woonbond: baseer maximale huurprijs niet meer op WOZ-waarde

Image

Het woningwaarderingsstelsel functioneert niet meer, zo meent de Woonbond. Kleine appartementen in bijvoorbeeld Amsterdam kunnen te gemakkelijk tegen recordprijzen worden verhuurd. De maximale huurprijs zou volgens de Woonbond alleen op objectieve gegevens, zoals de grootte van de woning, het energielabel en de voorzieningen moeten worden gebaseerd.

In 2015 zijn de schaarstepunten geschrapt, maar is de WOZ-waarde van een woning onderdeel gaan uitmaken van het woningwaarderingsstelsel. Hoe hoger de WOZ, hoe hoger de huurprijs. In Amsterdam bijvoorbeeld, zo heeft de Woonbond berekend, wordt bijna veertig procent van de benodigde punten voor verhuur in de vrije sector bepaald door de WOZ-waarde. "Dit leidt in onze steden tot kleine appartementen met gigantisch hoge huurprijzen. Het puntenstelsel dat juist tegen schaarsteprijzen zou moeten beschermen doet daar niet meer waarvoor zij was bedoeld: beschermen tegen door schaarste opgedreven huurprijzen", aldus Woonbond-directeur Paulus Jansen.

Het pleidooi van de Woonbond om de maximale huurprijs niet meer op de almaar stijgende WOZ-waarde te baseren wordt onderschreven door de wethouders van de grote steden. Ook wethouder Laurens Ivens meent dat de marktwaarde niet zo zwaar moet meetellen bij het bepalen van de maximale huur. "Als een maatregel niet werkt, dan moet je een maatregel bedenken die leidt tot goedkopere woningen", aldus de Amsterdamse wethouder.