Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie was toch die tweede Jacob van Campen?

Image

Steeds meer straten krijgen een portret met uitleg over hun naamgever. In het kader van Geef Straten een Gezicht heeft fotograaf Paul Fennis al honderden van deze uitlegborden in Amsterdam opgehangen. Nu is de Jacob Geelbuurt in Nieuw-West aan de beurt met acht portretten van letterkundigen. Volgens Erik Bobeldijk, lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel Nieuw-West, waarderen bewoners dat: "Het vergroot de identiteit van straten en biedt daarmee iets extra’s.”
Paul Fennis over het bord bij het Winkler Prinshof. “Anthony Winkler Prins was hoofdredacteur van de later naar hem genoemde Winkler Prins Encyclopedie. Dat is toch interessant om te weten als je in of rond het Winkler Prinshof woont? Bewoners hebben vaak geen idee naar wie hun straat is vernoemd. Door een portret met een korte levensloop op te hangen, wil ik daar verandering in brengen.”
Fennis krijgt vaak leuke reacties van buurtbewoners. “Ze komen zelf ook met verzoeken voor een paneel in hun straat of van iemand die zij bijzonder vinden. Voorlopig kan ik nog jaren door met dit project. De Van Deysselbuurt staat bijvoorbeeld ook nog op mijn lijstje.”

De Jacob Geelbuurt is de vijftiende buurt waar Paul Fennis sinds 2013 straten een gezicht geeft. In totaal hangen nu 335 van zijn panelen door de hele stad. Ze zijn allemaal terug te vinden op de website Geef Straten Een Gezicht. Jacob van Campen staat er ook bij. De naamgever van twee straten in De Pijp waar schrijver Gerard Reve het grapje over maakte: wie was toch die tweede Jacob van Campen?