Warmtenet in Watergraafsmeer: burgerinitiatief krijgt steun van stadsdeel

31.05.2018
Image
Stadsdeel Oost steunt het initiatief van MeerEnergie om in de Watergraafsmeer een lokaal warmtenet aan te leggen. Dat net wordt gevoed met afvalwarmte van datacenter Equinix op het Science Park. Het stadsdeel staat in Middenmeer Noord aan de vooravond van de vervangingscyclus van veel ondergrondse leidingen en wil dan gelijk de pijpen voor de warmteleidingen leggen. De ambities van MeerEnergie reiken verder. De hoeveelheid restwarmte kan namelijk de hele wijk Middenmeer van warmte te voorzien. Dat zijn zo'n 5.000 woningen.
 
Middenmeer Noord is aan de beurt voor een grootschalige renovatie van riolering, drinkwater en het gasnet. Daarnaast worden de straten en het groen in de wijk vernieuwd en klimaatbestendig gemaakt. De grond moet kortom toch open. Dat lijkt bestuurder Rick Vermin een uitgelezen moment om een warmtenet aan te leggen. Overigens wordt het gasnet wel vernieuwd zodat bewoners keuze houden en kunnen overstappen op een moment dat het hen uitkomt, bijvoorbeeld als de cv-ketel aan vervanging toe is. Het ontbreken van een verplichte overstap - voorzover wettelijk al mogelijk - scheelt ongetwijfeld ook een hoop weerstand tegen de aanleg. 
Het stadsdeel schat de aanlegkosten van het warmtenet in deelgebied Noord op ongeveer 10 miljoen euro. Het nieuwe college heeft in haar plannen een bedrag van 150 miljoen uitgetrokken voor duurzaamheid en heeft de ambitie deze collegeperiode om drie wijken aardgasloos te maken. 
 
Maandag 25 juni geeft voorzitter Ardine Nicolaï een presentatie over het project bij PakhuisNUL20. Je kunt je hier AANMELDEN