Overslaan en naar de inhoud gaan

VVD en CDA: ‘Bezuinigingen bedreigen Amsterdamse bouwproductie’

Image

Oppositiepartijen VVD en CDA zijn bezorgd over een voorgenomen bezuiniging op het budget van het Projectmanagementbureau (PMB); mogelijk zullen daardoor in Amsterdam jaarlijks drie- tot vierhonderd nieuwe woningen minder worden gebouwd. Wethouder Van Dantzig van Stedelijke Ontwikkeling en Wonen is om opheldering gevraagd.

Een mogelijk verlies aan woningbouwproductie werd duidelijk in de vorige maand geopenbaarde stukken die zijn gebruikt bij de onderhandelingen over de coalitie van PvdA, D66 en GroenLinks. De ambtelijke organisatie waarschuwt daarin, dat een structurele ingreep in de ambtelijke capaciteit  gevolgen zal hebben voor de hoofdstedelijke bouwambitie. 

De bezuiniging op het PMB bedraagt slechts vijf procent, maar de oppositie is niet gerust op de uitkomst. De vorige coalitie bezuinigde in 2021 ook al twintig procent op de proceskosten. “Vorig jaar hadden we al onze vraagtekens bij de bezuiniging op de proceskosten, maar volgens het college zou dat geen gevolgen hebben voor de bouwproductie. Nu staat in de stukken, dat het wel gevolgen zal hebben. Dan leidt het nieuwe collegebeleid dus tot minder nieuwbouw. Volgens ons zou de stad de bouwambitie moeten ophogen; de stad moet juist meer geld vrijmaken, zodat zoveel mogelijk bouwprojecten zo snel mogelijk door kunnen gaan”, aldus VVD-raadslid Myron von Gerhardt.