Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijfhonderd nieuwe woningen en voorzieningen in H-buurt Amsterdam-Zuidoost

Image

Op de plek van de parkeergarages Hakfoort en Huigenbos in Amsterdam-Zuidoost komen ruim vijfhonderd nieuwe woningen en voorzieningen. Ook wordt de openbare ruimte aangepakt. Belangrijk onderdeel van het plan is het toevoegen van woningen uit het middensegment (middel dure huur en koop).

Op die manier ontstaan er meer kansen voor doorstromen van bewoners binnen en buiten Zuidoost “Wij zetten ons ook in voor betaalbare woningen voor eigen inwoners. Zo is het de intentie dat inwoners uit Zuidoost voorrang krijgen bij sociale huur en middel dure huur en verkoop. Op die manier kunnen inwoners in de eigen omgeving blijven wonen,” stelt Dirk de Jager, lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost.
Het plan kent een verhouding van 24% sociale huurwoningen, 60% woningen in het middensegment (zowel huur als koop) en 16% marktkoopwoningen. Hiervoor is gekozen om meer variatie in het woningaanbod aan te brengen in deze wijk, maar ook breder binnen Bijlmer Centrum in het stadsdeel Zuidoost. Nu nog bestaat deze wijk voor 79 procent uit sociale huurwoningen. De nieuwbouw bestaat uit vier bouwblokken, die grotendeels komen op de locatie van de (voormalige) parkeergarages. De realisatie past binnen de vernieuwingsopgave van Zuidoost. Tot 2040 komen er 30.000 nieuwe woningen bij.